Niktofóbia – egy ijesztő fóbia, amiben majdnem minden ember szenved

1. Bár a niktofóbia, vagyis a sötétségtől való félelem elsősorban a gyerekek között tud valódi pánikot kelteni, azért a felnőtt emberek többségében is ott bujkál ez a jelenség.

  

2. Képzeld el például, hogy az éjszaka közepén egyedül sétálsz, és hirtelen egy árnyat látsz közeledni a távolból. Leverne a víz?

  

3. Féltél már valaha kinézni az ajtón/ablakon a házból az éjszaka közepén? 4. Képzeltél már oda nem létező arcokat a sötét, ijesztő helyekre? 5. Érezted már úgy, mintha valami figyelne Téged a sötétből? 6. Ha igen, akkor nagy valószínűséggel Te is niktofóbiában szenvedsz. 7. Aggodalomra azonban semmi ok: nem vagy egyedül. 8. Az emberek döntő többsége ugyanis kivétel nélkül tapasztal magán niktofóbiára utaló jeleket. 9. Ez persze valahol nem is csoda, hiszen a sötét és ismeretlen helyektől való félelem egyfajta evolúciós készség, amely nagy hasznára volt az emberiségnek azokban az időkben, amikor még a szabad ég alatt élve ki voltunk szolgáltatva a természet és az állatvilág veszélyeinek. 10. Azóta persze sok minden változott, az életünk biztonságosabbá vált, ám a sötéttől való – egyébként teljesen egészséges – félelmet ennek ellenére sem sikerült leküzdenünk. 11. Természetesen a horror filmek készítői is folyamatosan gondoskodnak róla, hogy minél több emberben ébresszék fel újra az egyébként a génjeinkbe kódolt niktofóbiára való hajlamosságot.

  

12. Valószínűleg részben a horror filmek érdeme, hogy napjainkban a gyerekek és a felnőttek ismét annyira rettegnek a sötét helyektől, mint ahogy tették azt mondjuk az őseink egy medvebarlang szájánál állva.

  

13. Képzeld el, hogy az éjszaka közepén hazafelé sétálsz a buliból és a város köztudottan üresen álló épületének egyik ablakából fényt látsz kiszűrődni. Gyorsabban szednéd utána a lábaidat? 14. Tegyük fel, hogy áramszünet van az éjszaka közepén, amikor hirtelen zajt hallasz a pincéből. Lemennél megnézni, hogy mi lehet az? 15. Ne ijedj meg: ez csak egy izmok nélküli emberi fej – persze az iménti képek után már ez is a frászt tudja hozni az emberre. 16. Mostanra valószínűleg neked is sikerült eldöntened, hogy tapasztaltál-e magadon niktofóbiára utaló jeleket vagy azon kevesek közé tartozol, akiket teljesen hidegen hagy az ilyesmi.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏