12 ma is használt eszköz, amely néhány évvel ezelőtt még teljesen másképp nézett ki

Legáltalánosabb eszközeink és használati tárgyaink már hosszú évek óta időről-időre változnak, tökéletesednek, hogy minél inkább felhasználóbarát módon elégíthessék ki az igényeinknek és könnyíthessék meg egyúttal az életünket. De hogyan is nézhettek ki vajon ezek a tárgyak kezdetben, amikor még nem örvendeztek akkora népszerűségnek, mint manapság, és a világ nagy része még azt sem tudta róluk, hogy pontosan micsoda?! Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fotót, mellyel most a körmére nézhetünk kicsit a dolgoknak…

1.  A görkorcsolya kezdetleges, 20. század eleji változata, amit akkor még Takypod-nak hívtak.
2.  Marchant XLA – az egyik első tömeggyártásba került számológép 1913-ból. Érdekességképpen: a számológéphez mellékelt használati utasítás 130 oldalas volt.
3.  Daueroló gép 1905-ből, Karl Ludwig Nessler német feltalálótól.
4.  Az első kísérleti fűnyírógép, melyet 1906-ban használtak először a St. Louis-i botanikuskertben. Érdességképpen: ez a szerkezet még olyan hangos volt, hogy nem tudták normálisan befejezni miatta a kísérletet.
5.  Az első mechanikus nyomtató, mely valódi úttörést jelentett a nyomatás világában.
6.  Hanglokátor 1920-ból. Az amerikai hadsereg ennek segítségével pásztázta és ellenőrizte a légteret a múlt század elején.
7.  Ortopédiai eszközök a 19. századból.
8.  Kezdetleges fecskendő 1545-ből.
9.  Az első elektromos hajtású (Thor) mosógép, 1908-ból. Úgy tervezték, hogy nyolcat forduljon az óramutató járásával megegyezően, majd nyolcat azzal ellentétesen, és ezt ismételje X alkalommal.
10.  Mentőmellények 1917-ből.
11.  Az amerikai Frary & Clark cég első nagy sikerű, tömeggyártásba került kenyérpirítója.
12.  Az 1956-ban az IBM által bemutatott ‘merevlemez’, melynek súlya valamivel több volt, mint egy tonna és 5 megabájt adat tárolására volt elegendő.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏