350 – 600 ezer forintos támogatást kaphatsz otthonod korszerűsítésére!

Panelprogram III.

Mintegy 10 milliárd forintos támogatáskerettel, 50%-os támogatásintenzitással indul el a társasházi energiahatékonysági pályázat az Otthon Melege Program keretében – hangzott el a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

A rezsicsökkentés nem önmagáért való, hanem társadalmi célú – hangsúlyozta Kovács Zoltán. A kormányszóvivő a társasházi energiahatékonysági pályázat meghirdetéséről tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett a közelmúltban hozott intézkedésekre: a 2008-ról és 2009-ről örökölt forráshiányos panelprogramok lezárása után a kormány 2014 szeptemberében új lakossági energiahatékonysági pályázatokat tett közzé Otthon Melege Program néven. Ennek új alprogramjában immár társasházak is pályázhatnak, a cél 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése – tette hozzá a szóvivő.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a részleteket ismertetve kifejtette: az új pályázatok kerete 10 milliárd forint, a támogatások mértéke lakásonként 300-650 ezer forint lehet, a támogatás intenzitása pedig 50%-os.

A szakállamtitkár közölte: jelenleg a magyarországi ingatlan- és lakásállomány 70%-a energetikailag nem megfelelő, ennek nagy részét szeretné korszerűsíttetni a kormány. Ennek érdekében bővül az Otthon Melege Program, amelynek eddigi három sikeres alprogramja révén már lezajlott a kazán-, hűtőgép- és nyílászárócsere program, ezeknél a pályázatok elbírálása zajlik és készülnek a következő kiírások is ebben a témakörben – mondta Szabó Zsolt.

Az Otthon Melege Program most induló alprogramjának célja, hogy a több mint 4, de legfeljebb 60 lakásos panel- és téglaépítésű házak, lakásszövetkezetek közösségei esetében is hasonló program álljon rendelkezésre, de készül már az a program is, amely a 60 lakás fölöttieket is segíti – tájékoztatott az NFM államtitkára.

A pályázati úton elnyerhető támogatás nemcsak a szigetelés és a nyílászárók, hanem akár a fűtési rendszer korszerűsítéséhez és a megújuló energia alapú melegvíz-ellátás megvalósításához is igényelhető. Szabó Zsolt kiemelte: a cél, hogy az érintett ingatlanok energiahatékonysága legalább két kategóriát tudjon javulni.

Tájékoztatása szerint a folyósítás két ütemben történik majd, 95 százalékos és 5 százalékos kifizetéssel. Az 5 százalék utólagos folyósításához az energia-megtakarítást fogják ellenőrizni – közölte. A keretösszeget régiónként, a szakmai szervezetek által megadott panel és társasházi lakások arányában osztják el.

A pályázati kiírás tervezete a kormany.hu-n a mai nappal válik elérhetővé, míg a pályázat március 9-én nyílik majd meg a társasházak számára. A pályázatokat digitálisan lehet benyújtani a gyors ügyintézés érdekében.

(kormany.hu)

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏