loading...

Nagyon durva bírságot kaphat tavasszal, ha kertes háza van!

Nagyon durva bírságot kaphat tavasszal ha kertes háza van!

Komoly bírságra számíthatsz, ha kertes házad van
Lassan jön a szép idő, jön a húsvét mindenki igyekszik a háza táját rendbe rakni, metszés utáni hulladékot, elszáradt gallyakat a kertben, sok esetben elégetik a tulajdonosok. 2016 március elejétől törvény tiltja a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladékot elégetni a szabad téren.

Az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóságának tájékoztatója szerint több mint 70 esetben riasztották őket szabadtéri tűzhöz és ebből a múlt hétvégén történt 55 eset. Viszonylag száraz volt a tél, ezért egy parányi kis tűz is óriási területen elharapózik pillanatok alatt. Főleg tavasszal és nyáron nagy a veszély a szárazság miatt, olykor egy autóból kidobott égő cigaretta okozhat hektáros tüzeket veszélyeztetve állatok, emberek életét.
2015 március 5-én hatályba lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely dokumentum nagyon fontos előírásokat foglal magába többek között a kertes házak és telkek tulajdonosara vonatkozóan.

A lakosság szempontjából az egyik legfontosabb változás, hogy – az élet és értékvédelem jegyében – TILOS a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése !

Az adott település Önkormányzatának rendelete szabályozza, kijelöli, hogy milyen időszakban lehet égetni és milyen módon. A szabályozást az adott önkormányzat rendelettára tartalmazza. Általában a következő előírásokat tartalmazza a rendelettár:
– avart és kerti hulladékot csak kialakított tűzrakóhelyen szabad égetni, és a telken is vigyázni kell arra, hogy a hőhatás ne károsítsa a környezetet.
– ha az időjárási viszonyok megengedik ( nincs szél, nagy forróság), akkor például minden pénteken 15-20 óráig lehet kizárólag égetni.
– az égetni kívánt hulladék kimondottan növényi eredetű lehet, nem tartalmazhat más szemetet (gumi, PVC, veszélyes hulladék)
– a szabadtéri tüzet vagy az égetőben a tüzet nem szabad egy pillanatig sem őrizetlenül hagyni, mindig kell lenni kézügyben megfelelő mennyiségű víznek, oltóanyagnak veszély esetén azonnal el kell oltani a tüzet. Ha végeztünk az égetéssel, azonnal le kell locsolni, nem szabad a parazsat otthagyni.
– közös pont a legtöbb helyi szabályozásban, hogy egy rendelet sem ad felmentést a hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól!

Az biztos, hogy a helyi és az általános rendeletek sem jogosítják fel a tulajdonost arra, hogy felhalmozza az avart, számos településen már járnak a ZÖLD járatok, amelyek megfelelő tárolókból elviszik az ilyen jellegű hulladékot.

A törvény azt is előírja, hogy :” az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani!”

Tűzvédelmi bírságok

A tűzvédelmi szabályok áthágása komoly bírságot vonhatnak maguk után, a pár tízezer forinttól a több millió forintos bírság is előfordulhat. Lássuk az alapbírságokat :
10 000 – 1 000 000 forint: Tűzvédelmi előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő.
20 000 – 3 000 000 forint: Tűzvédelmi szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges.

20 000 – 1 000 000 forint: Tűzvédelmi szabály megszegése, ha azzal közvetlen tűz vagy robbanásveszélyt idéztek elő.
A szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult a tűzvédelmi bírság kiszabására. A tűzvédelmi bírság kifizetése nem mentesíti a szabálysértőt „ a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól”.
Amikor a szabályzat, rendelet engedi az égetést, de nagyon körültekintően kell eljárni, meg kell tenni a megfelelő óvintézkedéseket, kézügybe helyezni vizet, oltóanyagot, de ha mégi s előfordul, hogy a tűz továbbterjed, azonnal értesíteni kell a 112-es hívószámon a hatóságot, közben mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább.

A cikk a penzcentrum.hu cikke alapján készült, írta Pályázatfigyelő!

loading...

Ezt láttad már?

720 ezer forint jár alanyi jogon minden magyar állampolgárnak!

Alanyi jogon járó támogatás felújításhoz Számos támogatási forma létezik azok számra, akik lakást szeretnének vásárolni, …

Tetszik amit olvasol?

Vagy úgy gondolod erről másnak is tudnia kell? Oszd meg ismerőseiddel is, hiszen nekik is tetszhet ez a bejegyzés! Vagy lehet épp pont ezt keresik?