64.125Forintos egyszeri támogatás jár minden édesanyának!Oszd meg te is!

A legelső támogatás, melyet az édesanya igénybe vehet az az anyasági támogatás.Ez egy egyszeri összegű támogatás, minden édesanya jogosult rá, aki legalább 4 alkalommal megjelenik terhesgondozáson.A támogatás összege egy gyermek esetében 64.125 forint, ikerszülés esetében 85.500 forint.A szülés után még 6 hónapig lehet igényelni, ha eddig nem tesszük meg, akkor le kell mondanunk róla. Az igényléshez a „Kérelem anyasági támogatás megállapítására” című formanyomtatvány kitöltése szükséges, melyet az illetékes Magyar Államkincstár megyei igazgatósága bírál majd el.

Szülési támogatás :Ez a támogatás nem mindenhol van, az önkormányzatok saját hatáskörben döntenek arról, hogy tudnak-e támogatást adni a kismamáknak vagy sem.Mindenképpen érdemes személyesen bemenni a helyileg illetékes önkormányzatra és ott érdeklődni a lehetőségről, mert vannak olyan önkormányzatok is, ahol több tízezer forinttal járulnak hozzá a kezdeti anyagi nehézségek leküzdéséhez.Egyszeri támogatási összeg, melyet a szülést követő maximum 2 hónapig igényelhetünk!Vannak önkormányzatok, ahol kicsit hosszabb a htáridő, de nem jelemző, így mindneképpen érdemes a 2 hónapot határidőnek tekinteni.

CSED, vagyis csecsemőgondozási díj, régebbi nevén terhességi gyermekágyi segély.Nem jár alanyi jogon, biztositási jogviszonyhoz kötött ellátás, 365 nap biztosítotti jogviszony kell hozzá, melynek a szülés előtti 2 évben kel meglennie.A támogatás 24 hétig vagyis a szülési szabadság alatt jár.168 napig lehetünk jogosultak az ellátásra, utána megszűnik.Összegének kiszámításához a pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet veszik figyelembe.

GYES vagyis gyermekgondozási segély, melyre a szülő a gyermek 3 éves korági jogosult.Ikrek esetében egészen tanköteles korig jár az ellátás.Tartósan beteg illetve fogyatékkal élő gyermeknél az ellátást 10 évig korig folyósítják.Örökbefogadó szülő esetében kissé eltér a szabályozás.Nagyszülő is lehet jogosult gyermekgondozási segélyre.Aki a gyermek 1 éves korát megelőzően dolgozik, keresőtevékenységet folytat, annak nem jár a GYES.

GYES extra :2013. december 31. előtt született gyermek után még gyes-re jogosult édesanyának 2013. december 31-et követően újabb gyermeke születik, vagy újabb gyermek kerül a háztartásába a korábban megállapított gyes mellett további gyes-re lehet jogosult. a gyes-re való jogosultság egyidejűleg legfeljebb két gyermekre tekintettel állhat fenn azzal, hogy ezen szabály alkalmazásában az egyazon várandósságból született ikergyermekeket egy gyermeknek kell tekinteni.

GYED, vagyis gyermekgondozási díj, nem alanyi jogon járó támogatás, biztosítotti jogviszony szükséges hozzá.Ha a szülő valamelyik felsőoktatási intézményben rendelkezik jogviszonnyal, akkor diplomás gyedre lehet jogosult.Diplomás gyed-re az a 2013. december 31-ét követően született gyermek édesanyja lehet jogoult.Ezt az ellátást leghamarabb a CSED lejárta után, vagyis a szülést követő 168 nap után lehet igényelni.Maximum a gyermek 2 éves koráig, illetve ikrek esetében 1 évvel tovább vehető igénybe.A diplomás gyed a gyermek 1 éves koráig vehető igénybe.Összege a korábbi jövedelem alapján kerül kiszámításra.

GYET vagy gyermeknevelési támogatás, melyet a gyermekünk 3 éves korától vehetünk igénybe.A gyerek 8 éves koráig lehetünk jogosultak a támogatásra, melynek összege jelenleg 28 500 .A GYET mellett hetente 30 rában folytathatunk keresőtevékenységet!

GYÁP vagyis gyermekápolási táppénz, melyet akkor vehetsz igénybe ha 12 éven aluli gyermekedet kell ápolnod, vagyis a gyermeked révén leszel jogosult erre a táppénzre.Ha a gyermek 12 év feletti, d e még 18 év alatti, akkor méltányosságból is megállapítható az ellátás.Igénybevételéhez orvosi igazolás szükséges.Az, hogy mennyi időre lehet az ellátást igénybe venni elsősorban gyermek kora határozza meg, illetve az, hogy a szülő egyedülálló vagy sem.1 évesnél fiatalabb gyermeknél nincs korlátozás, hogy hány napra lehet igénybe vennie a támogatás, 1 és 3 év közötti gyermek esetében 84 naptári napra van korlátozva, 3-6 éves gyermek esetében 42 nap a korlát, de egyedülálló szülő esetében itt is 84 napra vehető igénybe az ellátás.6 és 12 év közötti gyermeknél 24 naptári napig vehető igénybe az ellátás, illetve egyedülálló szülő esetében 48 napig.Családi pótlék.Ez az ellátás forma, melyet mindenki nagyon jól ismer, így nem is feszegetjük sokáig a témát, talán csak annyit érdemes megemlíteni, hogy idén áprilistól változás történik a családi pótlék igénylésében, illetve a mindennemű változások bejelentésében.A korábbi rendszertől eltérően 2015. április 1-től a budapesti és megyi kormányhivatalok fedata lesz a családi ptótlék és az egyéb családtámogatások igénylésének az intézése.

Családi adókedvezmény : Ebben arendzserben is változás történt, most 2015-ben minden eddiginél többen élhetnek a lehetőséggel.Jogosult lehet a családi adókedvezményre a családi pótlékra jogosult magánszemély családi pótlékra nem jogosult házastársa is – derül ki a NAV tájékoztatójából.Jelenlegi összege 62 500 forint egy és két eltartott,
206 250 forint három vagy több eltartott esetén.A 2 gyermekes családok családi adókedvezménye 2016-tól több lépcsőben egészen 2019-ig a duplájára fog emelkedni.

segely-d0000BAC6bd4c11cd2305

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏