9 döbbenetes és szörnyű tény, ami után soha többet nem fogsz palackozott vizet inni!

A palackozott víz fogyasztása az egyik legnépszerűbb a világon. Igen, talán a csapvíz nem olyan finom, mint a palackozott társaik, de sokkal egészségesebb, mint azt bárki is gondolta volna. “Sajnos a flakonos vizek nem minden esetben hasznosak” – írja a Little Things.

Íme néhány ok, amiért jobb, ha nem vásárolunk palackozott vizet (vagy legalábbis nem túl gyakran):

A műanyag palackok felszabadíthatják a vegyszereket.

A műanyag palackok sokkal lágyabbá válnak, ha sokáig vannak a nap alatt, sőt képesek megolvadni is. Na most akkor gondolj bele, hogy mennyi műanyag kerül a vizedbe. A műanyag termékekben lévő vegyi anyagok nagy mértékben szennyezhetik a flakon tartalmát.

Az egyik legveszélyesebb elem a BPA, ami egy műanyag vegyi anyag, ez hormonként hat a szervezetre és befolyásolhatja a csecsemők agyi fejlődését.

Azok a a műanyag flakonok, amelyek nem tartalmazzák ezt a vegyi anyagot, az nem jelenti, hogy biztonságosnak tekinthetők.

A palackozott víz ugyanúgy a csapból jön.

Biztos láttál már olyan reklámot, amiben a különböző forrásvizeket ajnározzák, amik jótékony hatással vannak az egészségre. Az igazság valójában az, hogy az eladott palackozott víz körülbelül 25% -a a legáltalánosabb vízvezetékekből származik.

Amikor megveszed a forrásvizet, ne számíts arra, hogy valami csobogó forrásból került az üvegbe, ez csak a reklám része, hogy megőrizzék a márka népszerűségét. Semmi több.

A palackozott víz veszélyesebb lehet, mint a csapi víz.

A csapvíznek az összes előírt szabványnak meg kell felelnie, ám ez a palackozott vizekre már nem igaz.

A palackozott víz ellenőrzésének hiánya kevésbé alapos és biztonságos, mint a csapvízé. Szóval ez a víz valószínűleg sokkal károsabb anyagokat tartalmaz, mint a csapból származó társa.

Tény, hogy a palackozott víz hírneve a “tisztaságra” utal, de ez csak illúzió.

Nincs bizonyított előnye.

Sokan aggódnak a csapvíz minősége miatt, ezért inkább elhiszik, hogy a palackozott víz biztonságosabb. De, ha tényleg azt gondolod, hogy a palackozott víz egészségesebb, akkor nagyon tévedsz.

A kutatók egyáltalán nem találtak bizonyítékot arra, hogy megerősítsék a palackban lévő víz előnyeit.

Más szavakkal, a palackozott víz használatának semmilyen előnye nincs.

A palackgyártás megöli a környezetet.

A műanyag palackok gyártása még mindig problémát jelent számunkra és a környezet számára is egyaránt. A Csendes-óceáni Szövetség szerint a nagy mennyiségű palackok iránti igény miatt, évente több, mint 17 millió hordó olajat használunk el a PET palackok gyártása során.

Valóban megéri?

A hulladéklerakók tele vannak palackokkal.

A palackok előállítása csak egy katasztrofális folyamat kezdete. Évente nő a lerakókban lévő műanyag palackok száma. Azonban nem mindegyiket lehet feldolgozni, nagyjából 1-5 közé tehető ezeknek a száma. A többi egyszerűen szennyezi a bolygót.

A palackozott víz nem olcsó.

A csapvíz sok ember számára elérhető. Ha pedig a költségekről beszélünk, akkor elég csak összehasonlítani, hogy mennyi pénzt költünk a palackozott vízre heti szinten, és mennyit költünk arra, ami a csapból folyik.

A műanyag palackok előállítása sok vizet igényel.

Ez kissé különösnek tűnik, de tényleg sok vizet vesz igénybe, hogy ilyen palackokat készítsenek. Hihetetlen de 6-7 palack víz kell egy darab palack elkészítéséhez. Úgy tűnik, olcsóbban jövünk ki, ha a csapvizet isszuk.
forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏