A nyelv színe képes elárulni, hogy milyen egészségi állapotban vagy – Íme a részletek

Mindenki tudja, hogy a nyelv természetes rózsaszínes színű, ami sokkal többet árul el rólad és a szervezetedről, mint gondolod. Persze nem csak ez az egy szerv tudja jelezni, ha valami nincs rendben, hanem a köröm és a haj állapota is. A mai cikkünkben viszont a nyelvet és annak színbéli elváltozásait fogjuk górcső alá venni, hogy mindenki tisztában legyen vele, a különböző színek és árnyalatok mire is utalnak valójában.

1, Fehér színű nyelv

A fehér színű nyelv több dologra is utalhat. Első körben azok vehetik észre magukon, akik rendszeresen dohányoznak. Ez a fehér színű réteg, melynek neve leukoplakia nem azonnal, hanem szép fokozatosan jelenik meg. Pontosan ebből kifolyólag veszik észre nagyon nehezen az emberek. Amennyiben ha olyan ember nyelvén üti fel fejét, aki nem dohányzik a cukorbetegség, vagy a gyenge immunrendszer jele is lehet. Érdemes ilyen esetben orvoshoz fordulni.

2, Élénk vörös színű nyelv

A vörös színű nyelv sem túlságosan természetes, de előfordulhat akkor, ha valaki piros színű nyalókát eszik előtte. Viszont komolyra fordítva a szót, több egészségügyi probléma jele is lehet. Előfordul, hogy valamilyen gyulladás van a szervezetben, ami így mutatkozik meg. A skarlát egyik kísérő tünete lehet, ami azon embereknél jelentkezik, akik még nem estek át ezen a betegségen. Ha ezzel találkozol ébredés után, mielőbb menj orvoshoz.

3, Fekete színű nyelv

Elsőre nagyon rémisztőnek tűnik, hiszen ki a fene gondolná, hogy a nyelv is lehet fekete színű. Akármennyire is ijesztőnek tűnik, nincs ok az aggodalomra, ugyanis semmilyen halálos betegséged nincs! Ez a jelenség abban az esetben üti fel a fejét, ha antibiotikumos kezelés alatt álltál, de okozhatja a fokozott stressz, idegesség, a száj megfelelő higiéniájának hiánya, vagy akár a dohányzás is.

4, Barna színű nyelv

Újabb szín, ami nem igazán normális a szervezeten belül, főleg nem a szájban. Viszont, ah rendszeresen iszol kávét és emellé még dohányzol is, akkor ne lepődj meg, ha nyelved ilyen színben “pompázik”. Ezt a leggyorsabban egy alapos fogmosással lehet orvosolni. Abban az esetben, ha nem is dohányzol és nem is kávézol akkor bizony komolyabb a dolog. Bizonyos esetekben a tüdőprobléma egyik jele is lehet. Ebből kifolyólag ne habozz felkeresni egy orvost, aki alaposan megvizsgál.

5, Kék színű nyelv

A kék színű nyelv is több esetben jelentkezhet. Ha csak kék színű nyalókát ettél előtte, akkor semmitől sem kell tartanod, ha viszont egyik napról a másikra hirtelen megjelent, akkor az nem jó jel. A kék szín akkor tűnik elő, ha a szervezetedben lévő sejtek nem jutnak elegendő mennyiségű oxigénhez. Többnyire a szívbetegségben szenvedő embereknél szokott előjönni. Ennek fényében azonnal keress fel egy orvost és vizsgáltasd ki magad, nehogy komolyabbra forduljon a dolog.

6, Lila színű nyelv

A lila színben pompázó nyelv abban az esetben tűnik elő, ha a szervezetedben nincs elegendő B2-vitamin. Ezt a legjobban úgy tudod orvosolni, ha elkezded szedni ezt a vitamint. Viszont nem szabad annyiban hagyni a dolgot, ugyanis más, komolyabb betegségek kísérőtünete is lehet. Előfordulhat, hogy az oxigénhiányos állapot egy rosszabb verziója, így érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

7, Sárga színű nyelv

Mindenki tudja, ha valakinek májproblémái vannak, akkor a bőre előbb utóbb elkezd besárgulni. Nos nincs ez másképp a nyelvvel sem. Szóval ha sárga színnel találkozol, mikor mosod a fogad és kidugod a nyelved, akkor tudd, hogy máj illetve gyomorproblémáid lehetnek, amivel nem célszerű játszani. Ha kiderül, hogy nincs semmilyen bajod, nincs súlyos betegséged, akkor olyan egyszerű dolog is okozhatja, mint a nem megfelelő szájhigiénia. Ha meg akarod szüntetni a problémát, akkor a fogaid mellett a nyelvedet is tisztítsd, mert azok hordozzák a legtöbb baktériumot és kórokozót.

8, Halvány, sápadt rózsaszín nyelv

Biztosra veheted, hogyha halvány, már-már sápadt rózsaszínű a nyelved színe, akkor az annak a jele, hogy vitaminhiányban szenvedsz. A jó hír, hogy ezt nagyon könnyen orvosolhatod azzal, ha elkezdesz szedni vitamint. Ez talán az egyik legjobb módszer, no meg persze, ha egészségesen étkezel. Viszont ha tudod magadról, hogy te igenis becsülettel szedsz vitamint, akkor egészen más dolgok állhatnak eme szín hátterébe. Például a vérszegénység egyik kísérőtünete lehet, de utalhat alacsony vérnyomásra is, amivel nem igen tudsz mit kezdeni. Ha azonban tisztában vagy azzal, hogy valamilyen krónikus betegséged, akkor az bizony annak a jele lehet.

Neked milyen a nyelved színe?

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏