Autósok figyelem – változások a forgalmi engedélynél és a műszaki vizsgánál!

2016. január 1-től a forgalmi engedélyhez kapcsolódóan is változások lépek életbe, ezentúl gyakrabban fogja nézegetni az okiratot.

Január 1 óta semmilyen matricát nem ragasztanak a műszaki vizsgán a rendszámtáblára.Nem csupán ez változik az autósoknak, a tanulóvezetők is újításra számíthatnak, emellett például az első jogosítvány kiállítása ingyenes lett!

Nincsen többé semmilyen matrica a rendszámokon!Aki ezután műszaki vizsgára viszi az autóját meg fog lepődni, ugyanis nem ragasztanak többé matricát a hátsó rendszámtáblára a műszaki érvényességéről, sem pedig a gépkocsi környezetvédelmi besorolásáról, sőt a korábbiakat is le fogják kaparni!Vagyis ezentúl hiába próbálunk puskázni a rendszámról, csak a forgalmi marad amiből tájékozódhatunk.

A rendőröknek ez azonban nem fog gondot okozni, ugyanis a kamerarendszer és a vadiúj traffipaxok mind egy központi rendszerben vannak bekötve és az érvényben lévő törvények alapján visszamenőlegesen is büntethetnek a felvételek alapján!

Hol nézhetem meg az autó környezetvédelmi besorolását?

A forgalmi engedély V.)-es rovatában kapunk erre vonatkozó információt!Az itt található szám árulja el, amit tudni akarunk, az ide vonatkozó információt a 6/1990. évi KöHÉM rendelet tartalmazza.Eddig a matrica színéből kaptunk információt, most matrica híján itt is csak a forgalmi engedély maradt!

A lényege ennek a lépésnek tulajdonképpen szintén a bürokráciacsökkentő csomaghoz tartozik, ugyanis a ragasztott matricának ára volt.Igaz, hogy csak pár száz forint és az árát hozzácsapták a műszaki vizsga árához, így fel sem tűnt az autósoknak.Egy újabb felesleges költségtől szabadultunk meg!

“Bye-bye állami műszaki vizsga?
Akinek eddig lejárt az autóján a műszaki, két választása volt. Elvihette az autót egy állami műszaki vizsgaállomásra, vagy kereshetett magánkézben lévő vizsgabázist, ahol a hatósági alapdíjnál drágábban vizsgáztatták a kocsikat. Ha időszaki műszaki vizsgára készülünk (lejárt az autónk műszakija) mostantól csak magánvállalkozásokhoz fordulhatunk, igaz, itt egy úgynevezett előminősítő vizsgát is kötelesek elvégezni, és az éles vizsgálatra csak akkor kerül sor, ha ezen megfelelt az autónk. Így megspórolhatunk egy bukást, ha valamilyen problémát találnak.
A fővárosi vizsgáztató cég szerint a személygépkocsiknál központilag megállapított 16 290 forintos árat egyik magánvállalkozás sem fogja tudni tartani, mert a valós költségek ennél magasabbak, náluk nagyjából 24 ezer forintba kerül a kétszintű műszaki vizsga.” (forrás : totalcar.hu)

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏