Az édesanya azt hitte, hogy ártalmatlan játékot ad lányának… fogalma sem volt, hogy milyen veszélyes dolgot ad a kezébe!

Ma már minden utcasarkon megtalálható az úgynevezett Fidget Spinner pörgettyűs játék. Ez a színes, műanyagból és golyóscsapágyból készült játék ott látható minden tizenéves kezében, de a felnőttek körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A játékot Catherine A. Hettinger, floridai lakos találta fel 1997-ben, azonban igazi győzelmet 2017-ben arattak vele, amikor sikerült az egész világon elterjeszteni. Mint látható, manapság lelkes támogatói vannak, és a fitalok szíveszen megosztják az interneten a virtuóz képességeiket.

A játék használata nagyon egyszerű: “Fogd az egyik kezedben két ujjad közzé a pörgettyűt, a másikkal pedig pörgesd meg. Ha már eleget gyakoroltál és ügyes vagy akkor mindez menni fog egy kézzel is.” – olvasható a játékleírásban. Minél gyorsabban trükközik vele a játékos, annál ügyesebbnek számít. Valójában egy ártatlan játékszer. Kelly Rose Joniec is erre gondolt, amikor ilyen játékot ajándékozott kislányának. Ebből aztán egy drámai történet lett, és most figyelmeztetni szeretne mindenkit arra, hogy milyen veszélyeket hordoz és milyen következményei lehetnek ennek a játéknak.

A texasi édesanya majdnem elvesztette szeretett kislányát Britton-t, emiatt az “ártalmatlan” játék miatt. Mint sok más gyerek, Britton is állandóan ezzel a játékkal volt elfoglalva, szinte soha nem tette le a kezéből. Amikor egyik nap Kelly kislányával útnak indult, hirtelen halk nyögéseket hallott a hátsó ülésről. Amikor megfordult, sokkot kapott. Kislánya ki volt vörösödve, a nyál folyt ki a szájából és szeme kezdett kidülledni. Az anya pánikba esett, azonnal félrehúzott az autóval és kétségbeesetten megpróbálta megmenteni a lányát, de nem járt sikerrel. A helyzet egyre súlyosabb lett, lánya már kékülni kezdett.

Britton végül összeszedte utolsó erejét, és megmutatta édesanyjának, hogy a torkában van fennakadva valami. A játékban található csapágy valahogy a szájába került és véletlenül lenyelte. Kelly nem látott más megoldást, ezért amilyen gyorsan csak tudott, a legközelebbi kórházhoz rohant. Az orvosok felfedezték a fém alkatrészt a kislány légcsövében. A röntgenfelvétel segítségével meghatározták a pontos helyét, és a kislányt azonnal megműtötték. Az orovosok elaltatták és végül eltávolították a veszélyt.

Szerencsére Britton nem halt meg, nagy nehezen túlélte, de Kelly tudja, hogy több százezer gyerekre ugyanez a veszély leselkedik. Különösen a kisgyermekek nem tudják pontosan, hogyan kell vele játszani. Ezért fontosnak tartotta, hogy minden szülőt figyelmeztessen az interneten: “Minden szülő figyelmét fel szeretném hívni erre a veszélyre! Tudom, hogy most ez a játék a legmenőbb és minden országban gyorsan terjed. A játékot minden korosztály használhatja, de az eladók nem hívják fel kellőképpen a vásárlók figyelmét a veszélyekre. Szóval ha van 8 éven aluli gyermeked, akkor azt tanácsolom, hogy ne vásárolj neki ilyen játékot! Mert könnyedén megfulladhat, ha bekerül a szájába!

Nehéz elképzelni, hogy milyen sokkon ment keresztül Britton édesanyja. Viszont ők szerencsésen megúszták, de természetesen ezután kétszer is meggondolják majd, hogy milyen játékot adnak ajándékba. Remélhetőleg Kelly figyelmeztető felhívása más szülőkhöz is el fog jutni, hogy ne történjen több ilyen baleset! Fontos, hogy minden kisgyermekes szülő különös figyelmet szenteljen arra, hogy mivel játszik a gyermeke!

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏