Brutális: 40 C fokot zuhan a hőmérséklet! + HÓTÉRKÉP

Drámai módon alakul át időjárásunk, egy hét alatt 40 C fokot esik a hőmérséklet és megérkezik a havazás is hófúvással. A jövő héten -25 C fok is lehet!

Csütörtök este markáns hidegfront érkezik a Kárpát-medencébe.Késő este mindenütt beborul az ég és egyre erősebbé válik az északnyugati szél. Erős lehűlés kezdődik, de ekkor még számottevő csapadékra nem számíthatunk, főként délnyugaton fordulhat elő, havaseső, eső.

Pénteken fokozatosan kiderül az ég, de már ekkor közel 5 C fokkal visszaesik a hőmérséklet. Napközben már csak +3 +7 C fok várható. Délután egy összeáramlásnak köszönhetően, főként a keleti tájakon többfelé előfordulhat kisebb havazás, hózápor, de egyelőre csak lepel-2 cm hóra számíthatunk a Dunától keletre.

Szombaton aztán megérkezik az a mediterrán ciklon, ami a havat és még erősebb lehűlést meghozza. Erősen felhős lesz az ég, és délutántól a nyugati megyékben havazás kezdődik. Erős lesz az északnyugati, északi szél is, ami a havat hordhatja is. Tovább zuhan a hőmérséklet, napközben már csak -1 +2 C fokra számíthatunk.

Vasárnap tovább folytatódik a havazás, amit erős, néhol viharos erejű szél kísér, ezért hófúvások is kialakulhatnak.

A mostani számítások szerint legvastagabb hóra délnyugaton kell számítani, és ÉK-en a legkevesebbre, de mediterrán ciklonról van szó, így a csapadék területi eloszlása és mennyisége bizonytalan. A mostani modellfutások alapján DNy-on 15-25, a főváros térségében 0-10 cm hó várható, de egyes modellek ennél több, mások kevesebb havat várnak. Van olyan modell, amely országos havazással számol, bár erre most csekély az esély. Az elkövetkező napokban tovább tisztul majd a kép.

hoterkep

Hétfőn aztán elvonul a ciklon, és újra kisüt a nap. Elszórtan kisebb futó hózáporok még előfordulhatnak.

A ciklon elvonultával kiderül az ég és a hófödte, szélcsendes tájakon nagyon erős fagyok alakulhatnak ki, éjszakánként -10 -15 C fok várható, de néhol akár -20 C fokra is csökkenhet a hőmérséklet. Ez brutális lehűlés, hiszen december 23-án még a budapesti melegrekord dőlt meg 12,4 C fokot mértek. A mostani előrejelzések szerint pedig nem elképzelhetetlen egy -20 -25 C fokos extrém hideg sem a jövő hét során és lesznek helyek ahol napközben is -10 C fok körül maradhat a hőmérséklet csúcsértéke.

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏