Deformált állkapcsok, apró sérülések miatt elvérző hercegek és őrült uralkodók – A belterjes királyi családok átka

Az ókori Egyiptomiaktól kezdve, ahol “isteni sugallatra” saját testvérükkel kötöttek házasságot a királyok, a Habsburgokon át, akik deformált állkapcsukról híresek, egészen Sissi vérfertőző kapcsolataiig egészen sok mindent látott már a történelem a belterjességről.

A királyi házasságok több mint háromnegyede vérrokonok között köttetett

A középkori és reneszánsz Európa meghatározója volt a Habsburg-ház századokon át. Tagjait kiálló ajkukról könnyű volt felismerni, de azt már kevesebben tudják, hogy rengeteg halva született gyermek is kísérte uralkodásukat: miután II. Károly spanyol király 1700-ban meghalt, senki nem tudott trónörököst nemzeni. A Habsburgok idején a házasságok 80 százaléka köttetett vérrokonok között, az emiatt deformált állkapocsnak pedig épp a fent említett II. Károly ékes példája, aki a növekedési hormon hiány miatt igen alacsony mérettel, valamint több fizikai és szellemi betegséggel is küzdött, így teljes képtelenség volt, hogy ő nemzzen utódot a dinasztiának.

II. Károly | Fotó: wikimedia.org

Viktória királynőtől eredő hemofília Európa szerte

Viktória királynő is lelkes híve volt a rokonok közötti házasságkötésnek méghozzá azért, hogy stabilizálja Anglia, Oroszország és Nagy-Britannia hatalmát. Hozzáment unokatestvéréhez, Alberthez, így a hemofília – vérzékenység – génjét mindketten tovább örökítették. Nemsokára több királyi utód is apró sérülések következtében vérzett el szerte Európában.

Viktória királynő | wikimedia.org

Vérzékeny orosz nagyherceg

A királyi hemofília egyik legismertebb példája Alexej Nyikolajevics orosz nagyherceg, aki a vérzékenységét édesanyjától, Viktória királynő unokájától örökölte. Édesapja II. Miklós, Oroszország utolsó cárja volt. Betegségére ráébredve anyja mindentől védte, sőt állítólag 1913-ban a Romanov család uralkodásának 300. évfordulójára ölben kellett elvinni. Őt és családját az orosz forradalom idején, brutális módon mészárolták le.

Alexej Nyikolajevics orosz nagyherceg | Wikipedia

Két unokatestvéréhez is hozzáment a hercegnő

Egy másik híres, Viktória királynőhöz kapcsolódó történet Viktoria Melita hercegnőről – a királynő unokájáról – szól, aki két unokatestvéréhez is hozzáment. Először Hesse nagyhercegével, Ernest Louis-zal házasodott össze, akitől egy halva született fia, valamint egy élő lánygyermeke született, ám kapcsolatuk a kezdettől nem volt igazán működőképes. Miután Melita rajtakapta a férfit egy szolgálóval – aki szintén férfi volt –, hatalmas botrány kíséretében elváltak, majd a hercegnő hozzáment első szerelméhez: anyai ági unokatestvéréhez, Kirill Vladmirovich-hez.

Viktoria Melita hercegnő

Ókori testvérházasság

Az ókori Egyiptomban is divat volt az egymás között házasság a vérvonal tisztán tartása érdekében, szem előtt tartva istenüket, Osirist, aki testvérét, Isis-t vette feleségül. Az egyik legismertebb ókori példája a belterjességnek Tutanhamon fáraó, akinek a szülei állítólag édes testvérek voltak. Tutanhamonnak és menyasszonyának – aki a saját húga volt, Ankhesenamun – is több gyermeke halva született, vagy súlyos betegséggel.

Őrült Mária

Mária, portugál királynő egészen különleges rokoni szálakkal büszkélkedhet. 1778-ban hozzáment nagybátyjához, Pedrohoz, majd az ő fiuk elvette saját nagynénjét, Beneditát. Az emberek Máriát “őrült Máriának” nevezték, hiszen súlyos mentális zavarokkal küzdött érdekes génállománya következtében. Mária és Pedro fia képtelen volt az utód nemzésre a közeli rokoni szálak miatt, és egészen fiatalon, himlőtől halt meg.

Őrült Mária

Sissi és a vérfertőző kapcsolatok

Erzsébet, osztrák császárné és magyar királyné – vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Sissi – szülei unokatestvérek voltak. A királyné szorongott, gyűlölte a tömeget, súlyos étkezési problémákkal küzdött – és állítólag ezekért a szülei házasságát tette felelőssé. Meghökkentő, de mindennek ellenére Sissi is saját unokatestvéréhez, Ferenc Józsefhez ment hozzá. Frigyükhöz még a pápától is engedélyt kellett kérni.

Sissi

allday.comhu.wikipedia.org

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏