Devizahitelesek! Ezekre nagyon figyeljetek a bank levelében!

Már két hete folyamatosan kézbesítik a devizahiteles elszámolási értesítőket az ügyfeleknek, sokan azonban nem is sejtik, hol vannak a legfontosabb részletek a levélben.

A Pénzcentrum mutatja hanyadik oldalon vannak a legfontosabb infok.

Több mint 700 ezer devizahiteles kapja meg az elszámolási értesítőjét március és április folyamán, amiben az ügyfeleket az elszámolásról értesíti a bankjuk. A három legfontosabb adatot az elszámolási értesítő harmadik oldalán találjuk. Érdemes ezzel kezdeni a levél elolvasását.

Ezek a számok a legfontosabbak:

1. A törlesztőrészlet

A legfontosabb változás az elszámolás és forintosítás után fizetendő törlesztőrészlet. Ez határozza meg, hogy ezentúl mennyit kell fizetnünk a hitelünk után havonta.

2. A tartozás

A másik lényeges változás, a tartozás csökkenése. Ennek köszönhetően csökken a törlesztőrészlet és a teljes visszafizetendő adósság is. Fontos, hogy amennyiben az új hitelünkkel elégedetlenek vagyunk, akkor ezt az összeget kell kifizetnünk a bankunknak a hitel felmondása esetén.

1000_wet4_20150316_185911

3. A kamat

A forintosításra kerülő hitelek esetén a bank köteles visszatérni a „fair forintkamat” szintjéhez. Ez legtöbb esetben felvételkori kamattal egyezik meg. A törlesztőrészletet a kamat szintén kedvezően befolyásolhatja, de a pontos szintjét az alábbi szabályok betartásával kell kialakítani:

  • Kiindulópont: a jelenleg 2,1 százalékos 3 havi BUBOR-ra a devizahitel eredeti (pl. svájci frank bankközi kamatlábához képest számított) kamatfelárát kell a bankoknak felszámítaniuk
  • Felső korlát: nem lehet magasabb a kamat sem a devizahitel eredeti, sem a mostani (pontosabban a tavaly július 19-ei) kamatszintjénél. A kamatfelár pedig maximum 4,5 (lakáshitelek), illetve 6,5 (szabad felhasználású hitelek) százalék alatt lehet
  • Alsó korlát: a kamatfelár nem lehet kevesebb, mint 1 százalék
  • A kamat nem lehet magasabb sem az eredeti, sem a jelenlegi szintnél, kivéve, ha a kamatfelár alacsonyabb lenne, mint 1 százalék

1

Milyen fontos adatot találunk még az értesítőn?

  • A tartozás változása, ami megegyezik a tisztességtelenül felszámított összeggel
  • Az átváltás árfolyama
  • A kamatperiódus, ami jellemzően 3, 4 vagy 5 év lesz, a hátralévő futamidő függvényében
Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏