Egymás kezét fogva imádkoztak az orvosok a világ legritkább és legveszélyesebb műtéte előtt! Így végződött a beavatkozás

Május 22-én történelmi jelentőségű operációt hajtottak végre Haitiban, a Mirebalais-i Egyetemi Kórházban. Egy, a hasuknál összenőtt, közös májjal élő sziámi ikerpárt választottak szét sikerrel. A műtétet a szegény országból származó Henri Ford sebész vezette, aki a 2010-es pusztító földrengés után gyakran látogat haza, és mindenkinek igyekszik segíteni.

Henri-Ford

A két tündéri kislányt, Marian és Michelle Bernard-ot hét óra alatt tudták szétválasztani. Ford még 1972-ben hagyta el Haitit és költözött az Egyesült Államokban, ahol gyereksebésznek tanult. Jelenleg Los Angelesben van a praxisa, innen hozta magával több kollégáját is, akik segítették munkáját.

A beavatkozás kezdetben nem tűnt bonyolultnak, de hirtelen Michelle vérnyomása zuhanni kezdett, gyorsan infúziót adtak a kislánynak, így végül sikerül megmenteni az életét. Hét óra elteltével a 6 hónapos ikerpár már két különálló kis testben ébredt fel, és mindössze 2 hetes megfigyelés után el is hagyhatták a kórházat, a szüleik nagy örömére.

– Van valami különleges abban, ha hazajövök Haitibe operálni, ahol itteni gyerekeken segítek, egy itteni orvos csapattal, aneszteziológussal együtt. Ezzel építve Haiti jövőjét, fejlődését – mondta gyereksebész.

Haitit 2010-ben óriási földrengés rázta meg, az áldozatok számát 230-316 ezerre becsülik. A szigetország azóta sem heverte ki még atermészeti katasztrófát.

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏