Egyre drámaibb a helyzet a szomszédos Szlovákiában: már nem győzik a holtak hamvasztását

Jelen pillanatban az országban hat krematórium működik, ahol egész napos az égetés. Hallottakból egyre több érkezik, de a hamvasztásokat már nem tudják felgyorsítani – írja az Ujszo.

A Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetségének elnöke, Ladislav Stríž a tegnapi sajtótájékoztatóján ezt mondta:

„Átlagban 100 ember hal meg naponta, ilyen sok halottra és ilyen jelentős megterhelésre még soha nem volt példa”.

Az elnök úgy gondolja, az emberekn nagy része hamvasztást szeretne, de a jelenlegi körülmények között több időt vesz igénybe, amíg átadják a közelállóknak az urnában lévő hamvakat. Hozzátette: a krematóriumok a nap 24 órájában működnek, ezáltal gyakoribb az is, hogy karbartartás miatt le kell állítani az égetéseket. Ezzel arra célzott, hogy az elhunytak tárolására nagyobb helyre lesz szükség. A krematóriumok és temetkezési vállalatok képviselői találkoznak majd a központi válságstábbal. Az ülés előtt a belügyminiszter, Roman Mikulec elmondta, mindenképpen azon lesznek, hogy megoldodjon ez a probléma.

„Gondolom, több hűtőkamiont rendelünk, majd ezeket szétküldjük a krematóriumokba” – Mondta Roman Mikulec.

Ami még nagyobb problémát okoz, az az, hogy a temetkezési vállalatoknál nem akarják felöltöztetni a koronavírusban meghalt embereket, mert félnek a fertőzés veszélyétől.

„Szoros kapcsolatban vagyunk az egészségügyi dolgozókkal, a minisztériumnak át kellene értékelnie az oltási stratégiát, hogy a temetkezési vállalatok alkalmazottjai is a kritikus infrastruktúrába kerüljenek, így korábban megkapják a rendelkezésre álló védőoltást” – tette hozzá Stríž.

Elszabadult a vírus

Arról, hogy Szlovákiában elszabadult a vírus, a Blikk is beszámolt. Mint megírtuk, hiába volt töretlen a szigor a szomszédos Szlovákiában, a járvány döbbenetes erőre kapott, a magyar határhoz közeli területeken végóráit éli az egészségügy az egyre több fertőzött miatt.

„Nem túlzás azt mondani, hogy a Szlovákiában elszabadult a vírus, a tavaly tavaszi bergamói helyzethez hasonló állapotok uralkodnak a magyar határhoz közeli járási kórházakban” – festett apokaliptikus képet Barak Dávid (31), a Parameter újságírója.

Ahogyan arról beszámoltunk a lap nemrégiben forgatott a dunaszerdahelyi kórházban. A 86 férőhelyes intézmény teljesítőképessége határára jutott, nem ritka, hogy naponta egy tucat beteg hal meg, bár máshol se jobb a helyzet. A galántai kórház már csak covidos beteget fogad, a hagyományos kórházi osztályok is átálltak járványüzemmódba, hiába magas az egészségügyi személyzet átoltottsága, nem bírnak a rohammal.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏