Éjféltől lezárják Olaszországot, 70 ezer felett a halálos áldozatok száma

Egésznapos kijárási tilalom lép életbe csütörtök éjféltől a karácsonyi ünnepek egész időszakára Olaszországban.

Éjféltől a legszigorúbb korlátozások lépnek életbe egész Olaszországban, mely egyebek között a tartományok közötti közlekedés leállítását, ezenkívül egésznapos kijárási tilalmat jelent, valamint a kereskedelem és a vendéglátás szüneteltetését. Utcára csak engedéllyel lehet kimenni munkavégzés céljából vagy más nyomós indokkal.

A zárlat december 24. és december 26., valamint december 31. és január 6. között lesz érvényes.

Engedélyezett ugyanakkor a miséken való részvétel a lakhelyhez legközelebbi templomban. A templomokon túl kizárólag az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és más alapvető cikkeket áruló boltok és szolgáltatások működnek. A bárok, vendéglők házhoz szállításra dolgozhatnak.

A rokonok vagy ismerősök közötti látogatás a korlátozások ellenére engedélyezett. Feltételül azt szabták, hogy az egy háztartásban élőkhöz – naponta csak egy alkalommal – legfeljebb két felnőtt látogathat.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint egy nap alatt 14 522 új fertőzöttet szűrtek ki az országban a korábbi valamivel több mint 13 ezer után. Az elvégzett tesztek és az ezeken talált betegek aránya nyolc százalék körüli a november elején mért majdnem húszhoz képest. Fokozatosan csökken a kórházban kezelt betegek száma, de továbbra is 25 ezer felett vannak. Intenzív osztályon 2624 beteget ápolnak. A járvány kezdete óta majdnem kétmillió fertőzöttek szűrtek ki. Egy nap alatt 553 beteg halt meg a korábbi 628 után. Így a halálos áldozatok száma február vége óta elérte a 70 395-öt.

A Vatikán közölte, hogy Ferenc pápát ismételten tesztelték, miután a kúrián dolgozó két bíboros tesztje is pozitívnak bizonyult. Az egyik Giuseppe Bertello, a vatikáni kormányzóság vezetője, a másik a pápa jobbkezének tartott Konrad Krajewski, a pápai alamizsnahivatal vezetője.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏