ELTÖRLIK AZ ÜNNEPEK ELŐTT A vásárlási idősávot? MEGSZÓLALT A ORBÁN VIKTOR

A kormány egy hónappal, 2021. január 11-ig meghosszabbította a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedéseket – jelentette be hétfőn Orbán Viktor kormányfő miután több konzultációt is folytatott járványügyi szakemberekkel és tudósokkal, hogy megkérdezze, fenntartsák-e a szigorú intézkedéseket. Így fennmarad egyebek mellett a 19 órás üzlet- és intézménybezárás, a 20 óra utáni éjszakai kijárási tilalom, és egyelőre a vásárlási idősávok. Arról, hogy szenteste kivétel lesz-e a korlátozások alól, majd csak december 21-én dönt a kormány. Az viszont biztos, hogy nem lesz kivétel december 31-én, szilveszteri bulikat, utcabálokat nem lehet tartani – tette hozzá hétfőn a kormányfő.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. “Hogy szenteste tehetünk-e kivételt, amit mindannyian szeretnénk, azt majd csak december 21-én dönthetjük el az akkori állapotok ismeretében” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt is kijelentette, hogy nem lesz kivétel december 31-én sem, vagyis a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani.

A kormány mindent lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, és elindult a https://vakcinainfo.gov.hu/honlap, ahol már lehet jelezni az igényeket a védőoltásra. A nyugdíjasokat Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben is tájékoztatja a regisztráció lehetőségéről, ők pedig a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. Ha meglesz a megfelelő és a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az Oltási terv szerv zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók. A vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első és második köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében. Az első körben 181 506-an teszteltették magukat, közülük 2,44 %-nak lett pozitív a mintája. A második körben 186 143-an éltek a lehetőséggel, és csak 1,9%-uk bizonyult pozitívnak. A célzott csoportos gyorstesztek száma hozzáaadódott a honlapon látható mintavételi adatokhoz. A gyorstesztelés most a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozóival folytatódik. Az egészségügyi és szociális dolgozók tesztelése szintén folytatódik, ez esetben az intézmények maguk szervezik a tesztelést, amelyhez a kormányhivatalok biztosítják a gyorsteszteket.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏