Ezért nem szabad a tűző napon álló autónkban hagyni az állatainkat

Annak ellenére, hogy már kismilliószor figyelmeztettek bennünket, még mindig vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy ujjnyira lehúzott ablakkal minden gond nélkül a kocsiban hagyhatjuk négy lábú kedvenceinket, amíg mi beszaladunk a boltba vagy éppen a intézni az ügyes-bajos dolgainkat. Ez azonban nem így van…nagyon nem, és ahogy a saját gyermekünket sem hagyjuk a kocsiban a tűző napon, úgy egy állatot benne hagyni is felér egy kínzással. Hogy pontosan miért? Arra a következő képek adnak majd választ…

A képeket egy Reddit-felhasználó készítette, aki ezzel szerette volna felhívni a közösségi oldal felhasználóinak figyelmét, hogy miért is akkora kínzás egy háziállatot a tűző napon álló autóban hagyni. A még tökéletesebb szemléltetés céljából egy hőmérőt is a kocsiban hagyott, az azonban már másfél percen belül elérte az (maximális) 50 fokot, így tulajdonképpen hasznavehetetlenné vált a továbbiakban.
Éppen ezért egy serpenyőt és egy tojást is a műszerfalon hagyott, hogy így szemléltesse, miként kúszik felfelé a hőmérséklet a kocsiban. Három perc után már 90 °C uralkodott az autó utasterében, ami elég is volt hozzá, hogy a tojás fehérje sülni kezdjen.
5 perc múltán már 100 és 120 °C között volt a hőmérséklet a kocsiban, de ez még mindig nem a csúcs, az immáron sütőként funkcionáló gépjármű ugyanis még tovább melegedett.
Maximális hőmérsékletét végül 160 °C-on sikerült elérnie, körülbelül 10 perc elteltével. Ez elég is volt ahhoz, hogy az utastérbe rejtett tojás elkészüljön.
Ilyen körülmények között egy állatnak (vagy embernek) már 15 perc is elég ahhoz, hogy visszafordíthatatlan agykárosodást és/vagy hőgutát kapjon, rosszabb esetben pedig akár halállal is járhat.
Vannak, akik persze már rohadtul unják az ehhez hasonló figyelmeztetéseket, de ha valamikor, akkor nyár elején egyszer azért mindig illik felhívni rá a figyelmet, hiszen (ahogy a szomorú tények is mutatják) mindig van egy-két idióta, aki megfeledkezik erről és komoly sérüléseket okoz ezzel a háziállatának vagy éppen saját gyermekeinek.
Zárásként pedig egy kis tanulság: nem mindig azért rongálják meg az autó utasterét, mert ,,rosszalkodnak”, könnyen lehet, hogy éppen az égő sütő fogságából próbáltak meg szabadulni kedvenceink…

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏