loading...

Fé­lel­me­tes tü­dő­be­teg­ség ter­jed az or­szág­ban!

A kór ha­lá­los, az okait pedig még nem is­me­rik! Egész Eu­ró­pá­ban pusz­tít, de már Ma­gyar­or­szá­gon is több szá­zan be­te­gek.

Az ismeretlen eredetű tüdőbetegség, tudományos nevén az idiopátiás tüdőfibrózis már a 30-as, 40-es korosztálynál is megjelent, pedig elsősorban az időseket érinti.

Megfázás esetén, hang alapján a háziorvosnál gyakran diagnosztizálják kétoldali tüdőgyulladásnak, pedig a tüdő mindkét oldalán hallható hangok a tüdőfibrózis klasszikus, ropogós hangjai

– mondta Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika professzora az inforádiónak.

Dr. Müller Veronika tüdőgyógyász, klinikai onkológus

A gyilkos kór lassan alakul ki és sokáig lappang: egy fertőzés után, amikor a tüdő gyógyulni kezd, valahol hiba csúszik a rendszerbe. és a gyógyulás helyett kóros burjánzás indul meg. Árulkodó jelek lehetnek, ha valaki hirtelen fáradékonyabb lesz, nem bírja a terhelést, nehezebben megy fel például a lépcsőkön.

profimedia-0087569888.jpg
illusztráció: Profimedia

Csak a Semmelweis Egyetemen 50 beteget kezelnek, a ma ismert esetek száma 150-200 között lehet. De mivel nehéz diagnosztizálni, valószínűleg sokkal magasabb a halálos tüdőbetegségben szenvedők száma Magyarországon.

A legijesztőbb az egészben, hogy a professzor szerint a betegséget nem lehet megelőzni sem, a diagnózistól számítva pedig 3 év a várható túlélése, tehát ennyi idő alatt hal bele valaki. 

Forrás: ripost.hu

loading...

Ezt láttad már?

Ismét újított a Facebook: ezt a két szót használd és röpködnek a szívecskék!

Újabb csodát alkotott a facebook! Írd be Ezt a két szót a cikk alá kommentbe …

Tetszik amit olvasol?

Vagy úgy gondolod erről másnak is tudnia kell? Oszd meg ismerőseiddel is, hiszen nekik is tetszhet ez a bejegyzés! Vagy lehet épp pont ezt keresik?