Fontos: Müller Cecília bejelentése a koronavírus elleni vakcináról

 

Müller Cecília kiemelte, reménykedik abban, hogy a tudósok és szakemberek hangja lesz a leghangosabb, ami eljut az emberekhez, miután fontos, hogy – amint a már meglévő 12, különböző fertőző betegség ellen kifejlesztett, sikeres oltás esetében – a koronavírus elleni vakcina esetében is kialakuljon a bizalom. Magyarország megkapta az érkező vakcina dokumentációját, hamarosan megérkezik az uniós engedély is. Nem az orosz vakcináról van szó, hanem a Pfizer oltóanyagáról, ezt hozzák az első körben Magyarországra.

Milyen vakcinák vannak?

Most a koronavírus elleni vakcinák gazdag tárháza kezd kialakulni, többféle hatásmechanizmussal – mondta Müller Cecília.

  • Vannak teljes vírust tartalmazók ezekben terméshetesen inaktív vírus van, megbetegedést nem okoznak, de az immunválaszt kiváltják.
  • Létezik már a vírusvektor-vakcina is: egy ártalmatlan vírust használnak fel arra, hogy hordozza annak a másik vírusnak egy részét, amely ellen ki akarják alakítani a védekezést a szervezetben.
  • Vannak a fehérje alapú vakcinák, ezek bevitelével szintén a védekezőképesség alakul ki.
  • A nukleinsav (mRNS és DNS) alapú vakcinák pedig úgy hatnak, hogy megtermeltetik a szervezettel azt az antigént, amire a szervezet válaszul az immunrendszert és az antitesteket felkészíti, elkezdi ezeket termelni. Tehát azt is megteremteti a szervezettel, ami ellen kívánatos a védekezés.

Az a vakcina, ami az ünnepek körül megérkezik Magyarországra, ez utóbbi, tehát nukleinsav alapú vakcina.

Már kijelölték az oltópontokat. Az első hely a Dél-Pesti Centrumkórház lesz. Bonyolult logisztika, szervezés, tervezés áll a munka mögött. A Pfizer – amelynek a vakcinája érkezik – minden dokumentációt átadott már.

Ezt a vakcinát kétszer kell beadni, tehát az érkező mennyiség felét fogják kiadni – először az egészségügyi dolgozóknak –, majd 21 nap múlva adják be nekik a másik felét.

Rengeteg figyelőszolgálat alakul ki, mindenkinek precíz tájékoztatást adnak, hogy döntést tudjon mindenki hozni és éljen az oltakozás lehetőségével. Müller Cecília minden egészségügyi dolgozót arra biztat, alakítsák ki a védelmet a vakcinával, mert ha a frontvonalban dolgozó orvosok megbetegszenek, nincs,a ki meggyógyítsa a többieket.

Fontos a bizalom, fontos, hogy a tudósok és szakemberek szava jusson el először az emberekhez, akik szeretnék már a járvány végét látni.

– Kérem, bízzanak a vakcinában, várjuk, hogy a két ünnep között megérkezzen. Ha meglesz a kellő mennyiség, folyamatosan érkeznek majd a következő adagok, mindenki számára elérhető lesz – mondta Müller Cecília.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzott többi információról, például a mosonmagyaróvári Karolina kórház ügyéről, avagy a tegnap elhunyt fiatal, 19 éves betegről ide kattintva olvashatja el a részleteket!

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏