FRISS! Kiderült veszélyes-e a szervezetre az 5G! Ezt neked is tudnod kell!

Kevés adatunk van a magas frekvenciájú rádiósugárzás szervezetre gyakorolt hatásáról, de ettől függetlenül is vannak, akik a félelem terjesztésében érdekeltek. Szájbarágó.

Mi a gond a mobiltelefonok sugárzásával?

Sugárzás lehet bármilyen forrásból kiáradó energia – hő-, fényenergia. A mobiltelefonok rádióval működnek, ami elektromágneses sugárzás. Az elektromágneses sugárzást két kategóriába sorolják: vannak ionizáló és nem-ionizáló sugárzások. Az ionizáló sugárzás megfelelő mennyiségben és idő alatt képes lehet kémiai kötések felbontására és a sejtek örökítőanyagának károsítására (ilyen a röntgen vagy a radioaktív bomlással járó gamma-sugárzás). A nem-ionizáló sugárzások ilyet nem okoznak. Az 5G sugárzása nem-ionizáló és nagyon hasonló ahhoz, amit egy wifirouter, a bolti mágneskapu vagy egy garázsajtó távirányítója kibocsát.

A mobiltelefonok sugárzása rákot okoz?

A mobilokat rákkeltő veszélynek tekintők érvei között a legtudományosabb megközelítés, hogy a melegítő hatás miatt jelentkező oxidatív stressz tartós gyulladáshoz és rákhoz, cukor-, érrendszeri betegséghez vezethet. Az évtizedek alatt végzett több ezer kutatás után egyetlen eredmény sem tudott összefüggést kimutatni a daganat és telefonhasználat között. Nyilvánvalóan minden kutatás korlátozott a maga szintjén, és támadható. A legutóbbi ilyen vizsgálatot Oregon államban végezték zebrahalembriókon, amelyeket a 3,5 GHz-es rádiós besugárzás egy kicsit sem zavart az egészséges fejlődésben. Korábbi kutatásokban ugyanakkor káros hatást mutattak ki kísérleti patkányokon.

Egy dán vizsgálatban például 358 403 embert követtek 27 éven keresztül, és nem találtak összefüggést a mobilhasználatuk és a daganatos megbetegedéseik között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezzel szemben a potenciálisan rákkeltő hatások között tartja számon a kávé és a savanyúság mellett, bár jelzik, hogy nekik sincs bizonyítékuk. A fenti kérdésre tehát az a válasz, hogy a kép vegyes, de egyelőre nem bizonyított, hogy rákot okozna. Tény, hogy nagyjából 25 év telt el, mire a dohányzásról kiderült, hogy nemcsak divatos, de halált is okoz.

A külügy nem kér a Kína-ellenes koalícióból.

Hiába a növekvő nemzetközi nyomás, Magyarország kitart a kínai 5G mellett.

Több rémhír és összeesküvés-elmélet terjedt az 5G és az elektromos sugárzás egészségügyi hatásaival kapcsolatban. A BBC nyomozása szerint a Kremlhez köthető Russia Today nemzetközi hírügynökségtől és a Sputnik hírügynökségtől származtak azok a hírek, miszerint az 5G-nek köze lehet az agyrákhoz, a terméketlenséghez, az autizmushoz, a szívrákhoz és az Alzheimer-kór kialakulásához. Az orosz érdekek mellett amerikai üzleti körök is licitáltak a félelemre, utóbbiak főleg a kínai Huawei által gyártott eszközökben láttak nemzetbiztonsági veszélyt. A két irányzat valamiféle keveréke lett a koronavírus–5G összeesküvés-elmélet, amiben nem csak megbetegít, de ráadásul a gonosz kínaiak teszik mindezt.

A koronavírus is az 5G miatt van? Ugye, tényleg?

Hát nem. Az összeesküvés-elmélet szerint a koronavírust Kínában szándékosan engedték szabadjára, hogy eltereljék a figyelmet az 5G okozta betegségekről. Ezt az elméletet azzal próbálták alátámasztani, hogy a koronavírus csak ott terjed, ahol az 5G-rendszert bevezették. Az igazság ezzel szemben az, hogy a járvány szinte mindenhol megjelent, ahol emberek vannak, a mobilhálózat fejlettségétől függetlenül.

Veszélyesebb az 5G, mint a korábbi mobilrendszerek sugárzása?

A gond egyik része az, hogy a magasabb frekvenciájú sugárzásokról valóban kevesebb kutatás áll rendelkezésre, bár ezek ugyanúgy nem-ionizáló sugárzások. A másik gond, hogy miközben az amúgy sokkal kevésbé félelmetes régebbi adótornyok nagyobb teljesítménnyel besugároztak mindent, az új generációs eszközök milliméteres hullámhossza könnyen elnyelődik és kisebb területet is képes lefedni, ezért nagyon sűrűn helyezik el az antennákat, ami nemcsak költséges dolog, de pszichológiai hátrány is. Mi legalábbis attól még nem tekintenénk sztaniolsapkás chemtrailhívőnek valakit, hogy esetleg zavarja, ha a gyereke szobájának külső falán mobiladó van.

Hollandiában és Szlovéniában az 5G biztonságossága tanulmányozásának idejére felfüggesztették a rendszer bevezetését. Németországban petíciót indítottak ellene, de a frekvenciakoncessziókat végül mégis értékesítette az állam. Lengyelországban a biztonságosságot igazoló kutatások ellenére is bevezették az 5G-t. Hazánkban a Magyar Tudományos Akadémia hívta fel a figyelmet a magas frekvenciájú rádiósugárzás egészségügyi hatásával kapcsolatos vizsgálatok szükségességére.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏