Így távolítsuk el a kullancsot szakszerűen és biztonságosan!

Kullanccsal bárhol találkozhatunk akár a kertünkben, de akkor is, ha csak a városi parkba megyünk ki egy délutáni sétára. A rendszeresen kirándulók azonban ne felejtsék el mindig ellenőrizni ruháikat, és csupaszon maradt végtagjaikat minden kiruccanás után. A nyári melegben könnyedén összeszedhetünk egy-két kullancsot, a legjobb ha gyorsan megszabadulunk tőle. Természetesen ehhez meg kell ismerkedni a megfelelő és szakszerű eltávolítási módszerrel.

kullancs-kiszedese

Fákon, bokrokon, füves területeken, de háziállataink szőrében is gyakran megtalálható a kullancs. Ha átkerül a testünkre, hosszabb időn keresztül keresi a számára megfelelő bőrfelületet. Leginkább a puha, meleg hajlatokat, a vérbő testfelületeket kedveli.

Ha rábukkanunk egy vérszívóra, ne próbálkozzunk kézzel piszkálni, fogjunk egy csipeszt, ha jobb nincs, megteszi egy szemöldökcsipesz is, és húzzuk egyenesen felfele. Vigyázzunk arra, hogy a csipesz steril legyen, és utána a bőrfelületet is fertőtlenítsük le. Ne próbálkozzunk a kullancsot alkoholos oldattal kenegetni, vagy égetni, abban a reményben, hogy majd így kimászik.
A természetben viselt ruháinkat, hazaérve azonnal rázzuk ki, és vizsgáljuk át, hogy bujkál-e benne kullancs.

Nézzünk egy pár óvintézkedést:

1. Vizsgáljuk át magunkat

Hazaérkezéskor fürdés közben alaposan vizsgáljuk át az egész testünket, különösen a hajlatokat, füleket, nyakat, hónaljat, ágyékot, köldököt.

2. Szerezzünk be egy csipeszt

Ezzel sokkal könnyebben el tudjuk távolítani, fogjuk meg, és egy határozott mozdulattal húzzuk ki. Közben ne nyomkodjuk. Elől a fej végénél fogjuk meg a csipesszel a kullancsot, és úgy húzzuk ki.

3. Óvatosan és lassan

Kerüljük a gyors mozdulatot, mert ilyenkor fenn áll a veszély, hogy a kullancs feje beszakad. Ha ez megtörténik, egy tűvel távolítsuk el, vagy kérjük egy orvos segítségét.

4. Ne fojtsuk meg

Mellőzzük az olajjal, alkohollal, zsírral való dörzsölést, mivel az erőszakos, hirtelen kivégzés fertőzéshez vezethet.

5. Ne érintsük meg puszta kézzel, eltávolítás után fertőtlenítsük le a területet.

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏