Itt vannak a nyitás első részletei! Érettségiről is beszélt Gulyás Gergely!

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón megtette az első konkrét bejelentéseket az újranyitási ütemezést illetően:

  • Ha eléri a 2,5 millió főt az oltottak száma, akkor egy héten belül kinyitják az iskolákat és az óvodákat.
  • Ez legkorábban április 12-én történhet meg, de lehet, hogy április 19-ig kell várni.

Ahogy arról korábban írtunk, a kormány nem akarta soron kívül beoltani azokat, akik gyerekekkel foglalkoznak. Ebben most változott az álláspont, még a nyitás előtt megkapják a vakcinát az arra jelentkezett pedagógusok, óvonők.

Mi lesz az érettségivel?

A jelenlegi állás alapján május elején írásbeli, június elején szóbeli vizsgák lesznek. Gulyás ennél a kérdésnél jelentette ki:

REÁLISNAK TŰNIK, HOGY MINDENKIT, AKI OLTAKOZNI KÍVÁN, – A LEGFIATALABBAKAT IS – MÁJUS VÉGÉIG EL TUDJÁK LÁTNI LEGALÁBB AZ ELSŐ DÓZISSAL.

Elkezdhetik oltani a várandós kismamákat

Gulyás Gergely szerint már megkezdődött a korábbi orvosi protokoll felülvizsgálata azzal kapcsolatban, hogy a várandós kismamákat be kell-e oltani. Eddig ugyanis még nem oltották be őket, de ez a jövőben változhat. Közös szakmai állásfoglalás készül, amelynek az eredményét Müller Cecília fogja ismertetni hamarosan.

Nemzetközi segítség?

A kormány nem kér nemzetközi segítséget, mert bár a hazai egészségügy soha nem látott terhelés alatt dolgozik, viszont továbbra is van szabad ágy, lélegeztetőgép és megfelelő, szakképzett humán kapacitás. 

Nem tervezik, hogy változtatnának a hazai védettségi igazoláson. Jelenleg az Európai Unió még csak az elképzelés tervezetének vitájánál tart, és annak megszavazása hosszú időt vesz igénybe; sokára lesz abból elfogadott, egységes, uniós jogszabály. Éppen ezért Magyarországon azt a védettségi igazolást használjuk továbbra is, mint amilyet eddig már kiadtak. 

Változás a boltoknál?

Ebben a kérdésben továbbra sincs döntés. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara négyzetméter-alapú újranyitási tervéről holnap reggel határozhatnak az operatív törzs ülésén. Az MKIK javaslatcsomagját itt ismertettük részletesen.

Lesznek szurkolók az Európa-bajnokságon

A 2020-ról 2021-re halasztott labdarúgó-Európa-bajnokság budapesti mérkőzésein azok vehetnek részt nézőként, akik be vannak oltva – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ez abban az értelemben is fontos bejelentés volt, hogy hivatalosan egyelőre nem született kormányzati döntés arról, hogy milyen jogosítványokat csatoljanak a védettségi igazolványhoz.

A torna egyébként júniusban kezdődik, és ahogy Gulyás fogalmazott, május végéig reális lehet mindenkit ellátni vakcinával, aki jelentkezett az oltásra.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏