Karácsony Gergely közzétette Budapest oltási tervét

Harminc oltópont létrehozására, időpontfoglaló rendszer használatára tesz javaslatot a kormányzatnak a főváros. A Fővárosi Önkormányzat oltópontokat alakítana ki a sport és kulturális intézmények erre alkalmas termeiben, és a kerületi egészségügyi intézmények bevonásával tovább növelné az oltópontok számát. Az oltás a megoldás, hogy minél hamarabb újra induljon az élet a fővárosban – olvasható a Fővárosi Önkormányzat közleményében.

Mint leírják, a koronavírus-járvány kezdete óta folyamatosan tájékoztatja a budapestieket arról, hogyan győzhető le a világjárvány, mit tehetnek a fővárosiak azért, hogy minél hamarabb visszatérhessenek a régi életünkhöz. A járvány mostani szakaszában az oltás jelenti a megoldást, ezért kezdett a főváros a budapestieket megszólító kampányba.

Budapest vezetése egy Fővárosi Oltási Tervvel ment ma tárgyalni a területi közigazgatásért felelős államtitkárhoz, György Istvánhoz. A Fővárosi Önkormányzat ezzel a hatpontos tervvel szeretne segíteni, hogy minél hamarabb és minél többen legyenek beoltva.

Az oltási terv javasolja a kormányzatnak, hogy az általuk kijelölt oltópontok mellé további helyszíneket vonjanak be a főváros és a kerületek segítségével, a kerületi egészségügyi infrastruktúra bevonásával. Az oltópontok kialakítása mellett a Fővárosi Önkormányzat vállalja a saját infrastruktúra személyzetének átoltását, meglévő intézményi orvosainak, külső egészségügyi szolgáltatóinak és foglalkozásegészségügyi szolgálataink bevonásával. Felajánlja a kormányzatnak a lakossági szűrés során már bevált időpontfoglaló rendszert az oltópontokhoz.

A Fővárosi Oltási Terv szerint átmeneti kormányzati felmentés esetén a sport és kulturális intézmények is alkalmasak lehetnek oltópontok kialakítására, könnyen fertőtleníthető paravánokkal az oltásra várók és a már beoltottak elválaszthatók, hiszen minden ilyen intézményben nagy terek állnak rendelkezésre.

A főváros ezekkel a javaslatokkal a háziorvosoknak segítene, róluk szeretné levenni a terhet, és természetesen elősegíteni, hogy minél több budapesti, minél hamarabb megkaphassa az oltást.

Összesen 30 ilyen oltópont jöhet létre, ha a kormányzat elfogadja a főváros javaslatait.

A Fővárosi Oltási Terv hat pontja összefoglalva:

  1. A kerületekkel közösen háziorvosi rendelők mellett javasoljuk dedikált oltópontok kialakítását, ezzel is gyorsítva az eljárást. Összesen 30 darab oltópontot tudunk létrehozni, helyszínenként pedig egy nap alatt 3000 főt lehetséges beoltani.
  2. Vállaljuk, hogy a fővárosi és kerületi fenntartású intézményekben dolgozókat vagy újonnan beköltözőket (idősotthonok, hajléktalanellátók), és a főváros kritikus infrastruktúráinak személyzetét (BKK, FKF és egyéb cégek munkatársait) orvosok bevonásával mi magunk átoltjuk.
  3. Felajánljuk a lakossági szűrés során már bevált időpontfoglaló rendszerünket az önkormányzati és a kormányzati oltópontokhoz is.
  4. Az oltóközpontok helyszíneinek biztosítása mellett önkéntesekkel és rendészekkel is tudjuk segíteni az oltások lebonyolítását.
  5. Tájékoztatási kampányt folytatunk az oltási hajlandóság növelése érdekében. Nagyon fontos, hogy az emberek bizalommal legyenek a vakcinák iránt.
  6. Oltást adni jelenleg csak szigorú körülmények között, orvosi rendelőben lehetséges beadni, ezért átmeneti kormányzati felmentés szükséges a tömeges oltások megkezdéséhez. Leginkább sport és kulturális intézmények lehetnek alkalmasak, ahol mosható fertőtleníthető paravánokkal az oltóhelyek leválasztása könnyen megoldható. Londonban még koncertek is vannak a nagy oltópontokban, így kötik össze kellemeset hasznossal. Miért ne lehetne ilyen Budapesten is?

Az oltást népszerűsítő kampánnyal párhuzamosan február 18-27. között két helyszínen, a Városháza parkban (V. kerület) és a Széll Kálmán téren folytatódik a főváros lakossági koronavírus tesztprogramja, minden nap reggel 8 és este 18 óra között.

A tömeges tesztelés a legnagyobb fegyver a koronavírus terjedése ellen, ameddig nincs mindenki számára elérhető vakcina. Ahogy más európai nagyvárosok, úgy Budapest is elkötelezett az oltás népszerűsítése, támogatása mellett. Egyedül a széleskörű oltás jelenti a kiutat ebből a világjárványból, az egyetlen megoldást, hogy megmentsük magunkat, embertársainkat a COVID-19 megbetegedéstől, és visszakaphassuk korábbi életünket – írják a közleményben.

FB Post

n"},"platform":{"code":"pulsembed"},"alignment":"center"}”>

(Ez még érdekelheti: Karácsony Gergely: a koronavírus akkor lesz a múlté, ha van elég vakcina)

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏