Kirúghatják az embert, ha nem fogja beoltatni magát Covid ellen?

Kötelezővé tehető a Covid–19 elleni védőoltás egyes munkakörökben, vagy a munkáltatónak kell biztosítani az alkalmazottai számára, esetleg szankcionálhatják, ha a munkavállaló nincsen beoltva? – teszi fel a kérdést a hrportal.hu

A szakmai oldal felidézi, hogy a munkahelyi oltásokkal kapcsolatban részletszabályokat a fertőző betegségek terjedésével, így a kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatos minisztériumi rendelet (18/1998. (VI. 3.) NM-rendelet (Rendelet) tartalmazza.

Fel kell mérni a veszélyeket

A munkakörhöz kapcsolódó védőoltásokkal kapcsolatban a rendelet azt mondja, hogy a munkáltató köteles a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető munkahelyi egészségügyi veszélyeket megfelelően felmérni, és e veszélyek csökkentése érdekében köteles biztosítani a veszélyeztetett munkakörben dolgozók védőoltását. 

Külön is szerepel, hogy bizonyos egészségügyi munkakörökben a munkáltató köteles felajánlani az influenza elleni védőoltást.

A rendeleten felül a Nemzeti Népegészségügyi Központ évente kiad egy védőoltásokkal kapcsolatos módszertani levelet, amely meghatározza, hogy milyen munkakörökben milyen védőoltások kötelezőek.

Fontos megjegyezni, hogy mivel a 2020-as levél még nem tartalmazta az ezekkel a védőoltásokkal kapcsolatos iránymutatásokat, az ideit pedig még nem adták ki.

Összefoglalva tehát, jelenleg, elegendő információ hiányában a módszertani levél a Covid–19 elleni védőoltásokkal kapcsolatban nem is tud még ajánlásokat megfogalmazni.

Ebben az esetben lehet kötelező

A hatályos szabályozás szerint a munkáltató akkor tehet kötelezővé védőoltást a munkavállalók számára, ha ez a jogszabály szerint kötelező. Mivel azonban a koronavírus kapcsán még nincs konkrét iránymutatás, a munkáltatók jelenleg nem tehetik kötelezővé védőoltások alkalmazását, ez alól kivétel, ha valaki olyan egészségügyi munkakörökben dolgozik, ahol csökkent immunrendszerű betegekkel foglalkoznak, vagy ahol az egészségügyi dolgozók kitettsége magas.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏