MEGVAN A KORMÁNY DÖNTÉSE! EDDIG HOSSZABBÍTJÁK MEG A TILALMAKAT ÉS A JOGRENDET

A Kormányinfón elhangzott:

A kormány megállapította, hogy a novemberben hatályba léptetett intézkedésekkel sikerült a járványt kordában tartani és megfékezni. A szakemberek szerint azonban minden lazítás a járvány újbóli fellángolását okozná. Az európai országokban a járvány harmadik hulláma zajlik, ezért ott az eredmények rosszak. A szabályokon enyhíteni tehát nem lehet, így a november óta hatályban lévő szabályok hatályát meghosszabbítják, március 1-ig, egy hónappal.

Ehhez szükséges a rendkívüli jogrend meghosszabbítására. A kormány ezt saját hatáskörben 15 napra teheti meg, a parlamentet arra kérik, 90 nappal még hosszabbítsa meg. A korlátozások azonban a jelen állás szerint csak március 1-ig lesznek érvényben. Enyhíteni csak akkor lehet, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre és elegendő embert oltanak be vele, vagy, ha a járványügyi adatok drasztikusan csökkennek.

A kormány ezért tovább dolgozik a vakcinák beszerzésén – mondta Gulyás Gergely.

A Szputnyik orosz oltóanyagot az OGYÉI két hónapos, alapos vizsgálat után engedélyezte, ez biztonságos vakcina, amely az egyik legjobb technológiával készült. Oroszország az európai gyógyszerügynökségtől is megszerezheti az engedélyeket, a német kancellár is jelezte, hogy vakcina ügyben az oroszokkal való együttműködés humanitárius együttműködés, amely nem képezheti politikai vita alapját.

Ha az orosz fél tartja a szavát, február végéig háromszázezer vakcina érkezik Magyarországra.

A kínai Sinopharm vakcinjával is oltanak több országban, az Unióban még nincs engedélyezve.

Minden olyan vakcinát, amivel több mint egymillió embert oltottak be és veszélyhelyzeti engedélyt kapott, azt Magyarországon is engedélyezik. DE a hazai alkalmazása előtt az NNK külön is ellenőrzi, addig forgalomba nem kerülhet.

Az oltás önkéntes, mindenki megválaszthatja majd, mivel oltatja magát.

A nyitásról:

A közigazgatási hivatalok mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének meggyorsítására a vendéglátásban. Eddig 27 milliárd forintra jelentkeztek be a vállalkozások és 7 milliárdot fizettek ki ebből. Ha lazítás lesz, először a vendéglátóhelyeket nyitják ki. Ehhez azonban vakcina kell.

Minimálbér

A Kormány üdvözölte, hogy megállapodás született a minimálbér ügyében, mely miatt 4 százalékkal emelkedik a minimálbér összege. Ennek megfelelően a közfoglalkoztatási béremelésre is javaslatot tett a Belügyminisztérium. A 81500 forintról 85ezerre, a garantált közfoglalkoztatási bér 110ezer forintra emelkedik február 1-től.

Falusi kisboltok

A favakban működő kisboltok támogatására 45 milliárd forintot biztosítanak. Azt szeretné a kormány, hogy a közszolgáltatások minden faluban elérhetőek lennének. A kisboltok működtetőinek, tulajdonosainak egyedi pályázatok alapján 45 milliárd forintos keretet bocsátanak. Akár gyógyszertár, posta kiépítésének lehetőségét is megadják, a kisboltokban szeretnék, ha vény nélküli gyógyszereket lehetne kapni.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏