Baj van! Meg kell változtatni az oltási tervet! – Ma döntenek, hogyan tovább

Mint ismert, az oltási terv szerint mától megkezdődne a vakcinára regisztráltak oltása, a legidősebbekkel. Az eredeti terv az olt, hogy az 1800 legnagyobb háziorvosi praxis 10-10 adag oltóanyagot kapott volna a vasárnapra várt Moderna-szállítmányból. Cakhogy nem mind érkezett meg.

A koronavirus.gov.hu azt írja, február első hetében a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek, őket a háziorvos keresi majd ezekben a napokban. Az e hétre tervezett oltásokat az oltási munkacsoportnak azonban át kell terveznie, mert vasárnap az ígért 18 ezer adag vakcina helyett csak 11 ezer adag érkezett a Modernától.

Az oltási munkacsoport hétfői ülésén dönt az e heti oltási terv módosításáról. Ahogy azt ígértnél kisebb Moderna-szállítmány is jelzi, a brüsszeli vakcinabeszerzés teljesen kiszámíthatatlan – írták.

Ennyi várható még:

Magyarország ezért mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. Pénteken újabb vakcinabeszerzéséről született megállapodás: 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag érkezik a következő 4 hónapban. Oroszországból 1 millió ember oltására elég vakcinát várunk 3 hónap alatt. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, illetve már több országban is alkalmaznak.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ám ezekből eddig csak Pfizer- és Moderna-vakcinák érkeztek Magyarországra. Pénteken – az EU-ban harmadikként – az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni oltóanyaga is megkapta az uniós forgalomba hozatali engedélyt. Ezt a vakcinát a magyar hatóság már korábban engedélyezte, így hamarosan ebből is érkezhet hazánkba.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏