Megvan! Ekkor jöhet a járvány tetőzése itthon! Erre készülj!

TWITTERA világ legelismertebb járványmodellező kutatóintézete, a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME) október elején pontosan előrejelezte, hogy Covid-katasztrófa fenyegeti Magyarországot. A friss előrejelzés szerint megjelenhetett a fény az alagút végén.

Október elején a seattle-i intézet algoritmusa közelítőleg pontos jóslatot adott a várható fertőzöttek és a halálesetek számáról: december elejére például napi 200 új halálesetet prognosztizáltak, múlt szombaton 193-an haltak meg a vírusban – írja a Magyar Hang. A számítógép azonban túlbecsülte a szükséges lélegeztetőgépek számát, illetve az előrejelzés eredetileg novemberre tette a második hullám tetőzését, eszerint mostanra már a csökkenés szakaszában kéne járnia Magyarországnak – igaz, utóbbit befolyásolta az is, hogy az ország később vezette be a szigorításokat.

Az algoritmus friss jóslata szerint az alábbi módon alakulhat tovább a járvány görbéje a napi halálozásokat tekintve.

  • a lila szaggatott vonal a mostani előrejelzést mutatja,
  • a piros szaggatott vonal a szigorítások enyhítése esetén érvényes,
  • a kék a vakcina érkezésére,
  • míg a zöld a tényleges általános maszkhasználatra vonatkozik.

Napi halálozások alakulásaKép: IHME

Vagyis, ha továbbra is így haladunk, a következő napokban fordulhat meg a trend, és elindulhat a kezdetben meredekebb, majd lassúbb csökkenés.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏