Müller Cecília: A járvány nem enged a szorításából, NAGYON messze vagyunk még a lazításoktól!

Ma is megtartott online tájékoztatóját az operatív törzs, amely beszámolt a járvány legújabb hazai fejleményeiről.

Ahogy a Blikk is megírta, szerdára újra megugrott a fertőzöttek száma, s 94 beteg hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt. Az áldozatok között sajnálatos módon volt egy 26 és egy 39 éves férfi is, ők voltak a legfiatalabb elhunytak. Az oltási program továbbra is zajlik, már megérkezett a kínai vakcina első szállítmánya is az országba.

Az operatív törzs online tájékoztatóján elhangzott:

Kiss Róbert ismertette először a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos szabályszegések számát ismertette:

  • A maszkviselés szabályainak megszegése miatt 142 személy ellen intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában
  • 116 személy ellen intézkedtek a 10 ezer főnél nagyobb települések önkormányzati rendeletekben meghatározott maszkviselési kötelezettség megsértése miatt: 9 személyt figyelmeztettek, 30 személynek helyszíni bírságot szabtak ki, 73 személy ellen szabálysértési feljelentést tettek
  • A tömegközlekedési eszközökön és váróhelyein 6 személy ellen intézkedtek, a bevásárlóközpontok területén 20 személy ellen intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megsértése miatt
  • vendéglátóhelyen nem kellett intézkedni
  • 325 alkalommal intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt
  • tegnap 8372 házi karantént ellenőriztek a rendőrök

Müller Cecília tisztifőorvos azzal kezdte, hogy „a járványügyi adatok alapján megállíthatjuk, hogy a járvány nem enged a szorításából!” Ismertette az elmúlt nap adatait: 1548 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést ,elhunyt 94, többségében idős, krónikus beteg. Ezek a számok – már hosszan, két hete – szinte konstansnak mondhatóak. Először nőtt az aktív fertőzöttek száma is, ami 77 ezer fő felett van jelenleg – mondta el Müller. Látható, hogy több európai országban körülöttünk megszorító intézkedéseket vezetnek be, mi Magyarországon a következetes védekezés elvét követjük, szerinte nem helyes út az, hogy enyhítünk, majd szigorítunk. Egyelőre nincs itt az újranyitás ideje, sőt, nagyon is messze vagyunk tőle – tette hozzá.

A beoltott személyek száma fokozatosan növekszik hazánkban, amennyi vkcina érkezik, rövid időn belül eloltjuk. Csak a társadalom nagy számú védettsége adhat a járványból kivezető utat. Sajnos most a kórházban kezelt betegek száma is emelkedik, ami 4014 fő jelenleg. Ugyanez a helyzet a lélegeztetőgépre szoruló betegnél, most 321-en vannak ezek az emberek, itt is növekedés tapasztalható.

Elmondta, hogy a szennyvízmintákban is növekedést mértek a vírus örökítőanyagának jelenlétében:

  • Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben, Zalaegerszegen nőtt a koronavírus örökítőanyagának jelenléte a szennyvízben
  • Ezen kívül nőt Budapest környékén 5 városban: Tökölön, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Budakeszin, Százhalombattán

Ez előrevetítheti, hogy még mindig növekedhet a pozitív fertőzött személyeknek a száma.

Nagyfokú óvatosságra intenek minket a vírus mutánsok. Tudjuk, hogy koronavírus mutációra hajlamos, leginkább a brit mutációval foglalkozik Európa, hiszen számos országban megjelent, Magyarországon is. Folyamatosan növekedik a brit mutánssal azonosított személyek száma hazánkban: a mai nappal már már 193 főnél mutatták ki az NNK víruslaboratóriumában. Elmondta, hogy a mutáns vírus – úgy tűnik – nem okoz súlyosabb megbetegedést, ugyanakkor sokkal gyorsabban terjed, nagyobb a fertőzőképessége. Egy fertőzött személy sokkal több embernek – legalább másik négynek .- tudja átadni a fertőzést. A brazíliai és a dél-afrikai mutánst még nem mutatták ki senkin Magyarországon. Ez azért fontos, mert az eddig használt védőoltások hatékonyak a brit mutáns vírussal szemben a szakemberek szerint. A brazíliai és dél-afrikai mutánssal szemben csökkent a hatékonysága a professzorok szerint, hozzátette, hogy ezek az adatok kis mintából származnak, kevés még a tapasztalat.

A 193 magyar beteg, akinél kimutatták az angol mutánst, nagyon különböző életkorból vannak, az átlagéletkoruk 51 év, van közöttük egy hatéves gyerek is. 94 éves a legidősebb.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏