FRISS! Fontos bejelentés a vakcinával kapcsolatban! Ezt jó ha te is tudod!

Az elmúlt 24 órában jócskán csökkent az új fertőzöttek száma az előző hetekben tapasztaltakhoz képest. Merkely Béla szerint platón van a járvány. Ezek után ismét tájékoztatót tartott az operatív törzs.

FONTOS:

  • Elindult a vakcina iránti igények felmérése, a regisztrálók bármikor meggondolhatják magukat! Az oltás, amely ingyenes, önkéntes, a legbiztonságosabbnak és leghatékonyabbnak ítélt oltóanyaggal történik majd, egy oltási terv alapján, nem pedig a regisztráció sorrendjében.
  • A legtöbb fertőzött most a 40-49 éves korosztályból kerül ki.
  • Lehet, hogy nem tart ki a védettség fél évig sem azoknál, akik átestek a fertőzésen. Akik újra érzik a tüneteket a betegségből való felgyógyulás után is, azok ismét vegyék fel a kapcsolatot az orvosukkal!
 

A tájékoztatón elhangzott:

Müller Cecília

A tisztfőorvos azzal kezdte, hogy elindult a vakcinainfo.gov.hu, ahol fel tudják mérni, mekkora a kedv Magyarországon az oltakozásra. Az oltás akkor indulhat el, ha meglesz a magyar hatóságok által is engedélyezett vakcina. Jelenleg ilyen még nincs. A részletekről itt olvashat.

17 millió adagot kötött le az ország különböző gyártóknál. Vizsgálják már az orosz vakcinát, annak dokumentációját is megkapták, hamarosan pedig megérkezik a kínai vakcina dokumentációja.

Tehát még nem tudni, milyen vakcinát vetnek be itthon, a beérkező dokumentációkat, vakcinákat megvizsgálják, és ha minden rendben van velük, akkor engedélyezik a felhasználásukat.

Ha ez a fázis eljön, erről tájékoztatást adnak. A most megnyitott webes felületen egyelőre csak egy igényfelmérés zajlik. A tömeges oltásra várhatóan a jövő év első negyedévében kerülhet sor.

Az oltakozás nem a regisztráció sorrendjében, hanem egy adott oltási terv szerint zajlik majd, élen az egészségügyi dolgozókkal, a védekezésben résztvevőkkel.

FONTOS:

Fontos kiemelni, hogy a weboldalon történő regisztráció semmiféle kötelezettséggel nem jár, ha valaki később meggondolja magát, azt tiszteletben tartják – jelentette ki Müller Cecília.

Magyarországon 12 féle megbetegedés ellen oltják a gyerekeket. Vannak olyan országok, ahol a koronavírus mellett kanyaró is felütötte a fejét, ezeken a helyeken bizony heroikus küzdelmet kell folytatni, egyszerre többféle járvány ellen.

Mindenkit biztat ezért a tisztifőorvos, hogy regisztráljon a weboldalon, hogy ha megvan a biztonságos vakcina, késlekedés nélkül megkezdődhessen az oltás.

A járvány aktuális állása

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra járványügyi számait. (Mivel ezek korábban már nyilvánosak lettek, itt megnézheti őket.)

A kórházban kezeltek száma nem csökkent, most már több mint 8000-en vannak kórházban, ez intő adat, bár más adatok alapján úgy tűnhet, mintha elérte volna a platóját a járvány, de ezt annak segítségével értük el és tarthatjuk meg, ha továbbra is komolyan vesszük a bevezetett szabályokat. Nem szabad lazítanunk, mert mindenféle enyhítés most ezt a járványügyi helyzetet ronthatná – mondta Müller Cecília.

A 49. heti több mint 37 ezer új fertőzött 45 százaléka volt férfi, 55 százaléka nő, ez a megoszlás nem igazán változott.

A 65 éves vagy idősebb fertőzöttek aránya 16,7 százalék, de 23 százalékkal vezet a 40-49 évesek korcsoportja!

A legkevesebb új fertőzött Nógrád megyében volt.

Somogy és Tolna megében 10-10 százalékkal nőtt a pozitív esetek száma az előző héthez képest, holott ezekben a megyékben eddig kevés esetet találtak – mondta az országos tisztifőorvos.

Az elmúlt héten a szennyvízben mért minták eredménye alapján Egerben emelkedett a vírus örökítőanyagának koncentrációja, Szombathelyen és Békéscsabán az átlagnál magasabb, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron csökkenő tendenciákat mértek.

A kérdések következtek:

Többen panaszkodnak arra, hogy bár túlestek a fertőzésen, pár hét múlva visszatértek a tünetek. Ez még az eredeti fertőzés miatt van, avagy újra megbetegedtek? Fertőznek ilyenkor? Válasz: Nehéz kérdés, magának a vírusfertőzésnek az immunológiája még mindig kutatás alatt áll – kezdte Müller Cecília. A betegeknél különböző lefolyású a fertőzés, és az ellenagyag-képződés sem ugyanannyi mindenkiben. Jellemzően, akik könnyebben átestek a fertőzésen, náluk kevesebb az ellenanyag szintje, legalábbis kevesebbet tudnak regisztrálni. Jelenleg 6 hónapig tekinthető védettnek valaki, aki átesett a fertőzésen, de a közelmúltban kijött olyan tanulmány is, ami csak néhány hónapra tette a védettséget. Tehát, ha valaki ismét érzi magán a koronavírusos tüneteket, akkor érdemes konzultálnia az orvosával. Jellemzően fél évig nem visszaeesettként tekintünk rá, de minden esetben az orvos dönt – jelentette ki a tisztifőorvos.

Mehet fogorvoshoz egy gyerek, akinek az osztálytársa pozitív lett és az osztályt karanténba tették? Válasz: Ilyen esetben az osztálytársaknak, ha erről határozat van, otthon kell lennie 10 napig. Ha fogorvosi ellenőrzésre, kezelésre menne, ezt nem teheti meg, ki kell várni a lappangási időszakot. Természetesen, ha sürgősségi ellátásra van szüksége, mert olyan rossz foga van, hogy akár a csonthártyája is begyullad, akkor fel kell vennie a kapcsolatot a fogorvossal. Maszkban, saját kocsiban, tömegközlekedés igénybevétele nélkül kell érkezzen szülőjével a gyermek a fogorvoshoz, akit tájékoztatni kell, hogy a gyerek koronavírusos-e, vagy csak kontakt.

Ha egy család átesik a koronavírus-fertőzésen, hogy kell takarítani utána az otthonukat? Válasz: Jó alapos nagytakarítás, felületek fertőtlenítése hipóval, függönyök, nagy felületek kimosása szükséges ilyenkor.

Mit tegyen a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozó, aki a tömeges tesztelésen negatív lett, utána mégis érzi a tüneteket magán? Válasz: A tesztek pillanatnyi állapotot rögzítenek. Nem kizárt, hogy lappangási fázisban van valaki, vagy nem volt pont megfelelő a mintavétel, mert előtte például fogyasztott ételt, akitől mintát vettek, és nem tudta a vizsgálat kimutatni a pozitivitást. Ha tüneteket észlel magán valaki, ugyanazt az eljárást kövesse, mint bárki más: a háziorvost hívja fel, aki várhatóan ismételt mintavételről gondoskodik.

Viszonylag alacsonyak voltak a mai és tegnapi járványügyi adatok. Tetőzött a járvány? Válasz: Bizakodóak vagyunk, de napi adatokból még nem lehet közvetkeztetést levonni, egy hétnek el kell telnie, hogy tendenciákat lehessen látni. Azért az adatok biztatóak, úgy tűnik, platóhoz érkeztünk, de azt nem tudni, hogy ez meddig tart.

Ha valaki regisztrál a vakcinainfón, választhat-e az oltások közül, avagy sem? Válasz: a regisztráció egyfajta igénybejelentés. Azzal az oltóanyaggal kezdik a nagyobb számú védőoltások beadását, amelyet biztonságosnak és hatékonynak tartanak a magyar egészségügyi hatóságok, ezért sem a vakcina származása, sem a típusa, mennyisége nem választható, ezek a kérdések szakmai kérdések és az engedélyezés során dőlnek el. Azt a vakcinát beadni, ami minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amivel egy biztonságos és hatékony vakcinának ma Magyarországon rendelkeznie kell.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏