Óraátállítás! Ne felejtsd el

Reméljük, senki nem felejtette el, hogy október végén újra át kell állítani az órákat nyári időszámításról télire, de ha mégis, akkor most mindenki megtudhatja, hogy mikor, mire és miért kell az órát átállítani.

Mikor és merre?

Az órát 2015-ben is kétszer kell állítani, először március 29-én kellett, most pedig október 25-én.

Az órát időzónáktól függően mindenhol más és más időpontban szokták állítani, de rendszerint úgy van kiválasztva az időpontja, hogy mind Magyarországon, mind Nagy-Britanniában szombatról vasárnapra virradó hajnali órákban történik. Az órát az Angliában élők 2-ről 1-re kell majd, hogy állítsák, míg Magyarországon 3-ról 2-re. Persze aki később kell, nem marad le semmiről, az majd átállítja reggel az órákat a házban, ha van még olyan ami nem automatikusan vált.

Ősszel mindig visszafelé állítjuk az órákat, tavasszal pedig ugyanígy csak előrefelé, tehát 2-ről 3-ra, valamint Angliában 1-ről 2-re.

Miért állítjuk át?

energiatakarékossági okokból vezették be az óraátállítást, hogy az alvással, inaktívan töltött órák jobban egybeessenek az éjszakai órákkal
a szabadban dolgozók hosszabb ideig tudnak tevékenykedni, ha relatíve tovább van világos
nappal kevesebb a közúti és egyéb más baleset, ezért minél tovább van nappal, annál jobb
mivel a bűncselekmények száma aránylag magasabb éjjel, az aktív óráink minél nagyobb arányban naposak, annál kevesebb a bűneset
Az USA-ban 2007 óta egy hónappal tovább tart a nyári időszak. A módosítástól az energiafelhasználás további csökkenését várják. Ha ez nem következik be, visszaállnak a jelenlegi rendszerre.

Az óraátállítást elsőként Németország alkalmazta, amit 1916. április 30-án 23:00-kor vezettek be. Ezt akkor, az első világháború alatt gyorsan átvette Nagy-Britannia, az USA és sok más ország, de a háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra.

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏