Születésnapján győzte le a betegsége Börcsök Enikőt – Esküvőről álmodott, a párja kezét fogva búcsúzott el

A Jászai Mari-díjas színésznő az utolsó pillanatig hitte, hogy újra legyőzheti a halált. Nemrégiben még az esküvőjükre készültek Tóth József (61) festőművésszel, aki csodálatos társa volt: Enikő utolsó éjszakáját is együtt tölthették a kórházban, ahol egymás kezét fogva búcsúzhattak el.

Enikő és Tóth József festőművész két éve tűzték ki az esküvőjük időpontját, amelyre már sosem kerül sor / Fotó: Zsolnai Péter

A színésznő drámai, szívbe markoló játékát megannyi előadásban csodálhatta meg a közönség, ám tavaly nyáron kórházba került, s a kolléganői vették át a szerepeit a Vígszínházban. Enikő ugyan tudta a baljós diagnózist, de hitt benne, hogy ezúttal is felülkerekedik a bajokon, és remélte, hogy ősszel talán újra játszhat.

Börcsök a Vígszínház Koldusoperájának Peacocknéjeként is remek alakítást nyújtott/ Fotó: MTI -Szigetváry Zsolt

– Törékeny alkata hihetetlen erőt takart. Sohasem akarta, hogy kiszolgáltatottnak lássák vagy sajnálják, ezért is titkolta sokáig, hogy – kétszeres szervátültetettként – már szembenézett a halállal, de sajnos most nem ő győzött – mesélte Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány elnöke, aki 20 éve, a transzplantációs klinikán barátkozott össze a színésznővel. – Az első veseátültetése után egy évvel ismét dialízisre járt, s senki sem sejtette, hogy onnan ment forgatni, próbára, előadásra. Csodálatos természetű embert és páratlan tehetségű színészt veszítettünk el.

Zsuzsa hétfőn beszélt utoljára a barátnőjével, egy dialíziskezelést követően.

– Azt mondta, amikor vesét kaptunk, tudtuk, hogy nem lesz örök életű a szerv, ebbe bele is nyugodott, csak a másik baja oldódjon meg. Azt tervezte, ha jobban lesz, Józsival visszamennek a kis zalai házukba, majd ott folytatja a kezeléseket – mesélte. – Az utolsó pillanatig hitt a gyógyulásban, az élet, a színház és párja szeretete erősítette. Két éve tűzték ki az esküvőjük időpontját, sajnos, a sors ezt felülírta…

Enikőnek a második veseátültetés után, a kórházban vált szorosabbá a kapcsolata a közel húsz éve megismert festőművésszel: az új szervvel új szerelmet is kapott, s azóta összetartottak jóban-rosszban.

– Többször is megkértem már a kezét, és mostanában igent mond – beszélt a Storyban két éve a boldogságukról Tóth József. – Igyekszem levenni a terheket a válláról, amikor a színházban dolgozik, én vagyok az asszony a háznál.

Ekkor döntöttek úgy, hogy „vadházasságukat” legalizálják, ám már sosem mondhatják ki egymásnak a boldogító igent.

– A legfontosabb, hogy nagyon szeressen – fogalmazott korábban a színésznő. – Mert jó a tudat, hogy ha baj adódna, ő átölel és nem enged eldőlni.

Tánccal segített

Börcsök Enikő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja művészi tevékenysége mellett párjával, Józseffel aktívan segítették a Transzplantációs Alapítványt. Négy éve átvehették az Év Önkéntese díjat. Tóth kortárs művészekkel ajánlott fel aukcióra festményeket, a bevétellel a beteg gyerekek táborozását támogatták. Nyaranta két hetet a táborukban töltöttek, ahol Enikő táncolni tanította a szervátültetett gyerekeket és családtagjaikat. Több, válófélben lévő szülőpárt hozott össze csacsacsával és tangóval.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏