Újabb vírus indult meg Afrikából. A halálozási aránya közel 90 százalék!

Guineában észlelték az úgynevezett Marburg-vírust. Ez egy veszélyes kórokozó, mely vérzéses lázat okoz.

A halálozási aránya átlagosan 50%, azonban voltak régiók, ahol a fertőzöttek 88%-a meghalt. A marburgi vírus ugyanabba a csoportba tartozik, mint az ebola. A vírus már többször is felütötte a fejét az elmúlt években.

Fertőzötteket jelentettek Angolában, Kenyában és Dél-Afrikábna. A marburg tünetei közé tartozik a magas láz és az izomfájdalom.

Július 25-én diagnosztizáltak egy férfit a halálos kórral, aki augusztus másodikán meghalt. Körülbelül 150 embert azonosítottak, aki kapcsolatba léphetett az elhunyt férfival. Őket karanténban tartják. Köztük van a férfi három családtagja is, akik vélhetőleg elkapták a fertőzést.

Sajnos nincs hatékony vakcina, sem gyógyszer a vírus ellen. Az egyetlen segítség a folyamatos orvosi megfigyelés, amíg a beteg fel nem gyógyul.

A vírust a német Marburg városról nevezték el, ahol először 1967-ben azonosították egy laboratóriumban. A dolgozók Ugandából érkező fertőzött majmokkal léptek kapcsolatban. Ennek köszönhetően tömeges fertőzés kezdődött Frankfurtban és Belgrádban. Akkor 7 ember halálát okozta a marburg vírus.

A kór alapvetően nem könnyen terjed. A vírus természetes hordozója az afrikai gyümölcsevő denevér. Ezek a barlangi emlősök hordozzák ugyan, de nem betegednek meg tőle, azonban más állatok és az ember igen.

Szakemberek szerint a mostani fertőzést is egy denevérrel való érintkezés, vagy a húsának elfogyasztása okozhatta. Guineában sokan eszik meg a denevérhúst.

A WHO jelenleg dolgozik még a veszélyes vírus terjedésének megállításán.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏